LYHYESTI

Maaseudun tehty kohtalo

Muistan köyhänä mökin poikana, kuinka pidettiin talollisia hyvinvoipina, jopa rikkaina, mutta kun kasvoi ja ikääntyi, asiat selkiintyivät. Ennen kun mentiin naimisiin, kyseltiin, että onko se kaveri minkälaisesta paikasta, onko siellä monta lehmää? Tällaisia varallisuusmittoja aikoinaan kuuli.

Sitten tuli kaupunkibuumi, että sivukylät tyhjäksi. Vielä kun mentiin EU:hun, asiat kiihtyivät. Ennusteissa oli jopa sellaistakin, että ei EU Suomea tarvitse kuin maksajaksi ja Suomen laaja maaseutu tehdään riistamaaksi, jossa saavat EU:n herrat käydä petojahdissa.

Ennuste alkoi käydä aika pian toteen ja uhkaa vielä toteutuakin, jos Saksa ja Ranska saavat pidettyä EU:n koossa, muillahan ei paljon sanan valtaa ole.

Suomikin on Saksan tukijoukossa kärkkymässä, että saisi virkoja. Tätä rataa väestö ajetaan etelään ja väestö seuraa tätä kaavaa. Vanhempi ei tätä kaikkea ymmärrä, mutta on voimaton. Nuoremmat ovat paljolti alistuneet.

Mikä tätä maailmaa piinaa? Ensin tulevat mieleen perisynnit: viha, kateus ja ahneus.

RISTO JÄRVIMÄKI

Kauhajoki

Mikä on tämä säilytysaine?

Miten saisi uusista tekstiileistä pahan hajun pois?

Se oli pakattu muovipussiin. Kun se otettiin käyttöön, niin seuraavana päivänä siitä tuli voimakas haju. Sitten sitä tuuletettiin pari päivää ulkona, haju ei lähtenyt, se pestiin ja haju pysyi.

Mietin, että jotain tuttua hajussa on – sellaista mitä koki joskus ”ennen vanhaan”. Se toi kaksi asiaa mieleen, mutta en tiennyt, kumpi haju se on. Sitten minulle välähti. Isoäiti taisi ajaa meidän kamariin ”pikkuvalmetilla”... Haju on se. Isoäiti ”haisi” piikkiöljyltä ja Valmetti petrolilta.

Tämä haju on näitten sekoitus, niin se isoäidin haju, kun ennen laitettiin ”piikkiöljyä” villavaatteisiin, etteivät koit syö ja pikkuvalmet kävi petroolilla.

Jos jollakin on parempi vastaus, niin ilmoita.

Nyt pesun jälkeen tekstiili on ollut viikon ulkona. Hajua on vieläkin. Komia se on narullakin, mutta kun pakkauksessa ei lukenut, ”vain ulkokäyttöön”.

ENNENVANHAAN

Peräseinäjoki

Munalla töihin

Suomessa mentiin ennen vanhaan munalla töihin. Sitten joku keksi, että kananmunat ovat vaarallisia ja ne katosivat aamiaispöydistä. Ihmiset tekivät työmatkansa jollakin muulla tavalla.

Itä-Suomen yliopiston tutkimusten mukaan kananmunien syönnillä tai ruoan kolesterolilla ei ole todettu olevan yhteyttä sepelvaltimotautiin. (HS 11.2.-16) Kananmunien syönnin on jopa todettu pienentävän tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Palataan vanhaan hyvään käytäntöön. Syödään aamuisin kananmunia: keitettynä, paistettuna tai raakana. Aina parempi, jos ne ovat läheltä ja luomutuotettuja.

Mennään munalla töihin tai vietetään kylläisenä eläkepäivä. Nälkä pysyy pitkään loitolla ja terveys paranee.

TAITO TASKINEN

Kuopio

Uimahallilta löytyy

”Kuntosali ikäihmisille”. Uimahallilta löytyy kaipaamasi kuntosali. Tiistaina ja torstaina pääsee jo aamusta kello 6.30 salille, jolloin siellä on rauhallista ja ikäihmisiäkin.

Verkkarit ja T-paita riittävät. Jos ei osaa jotain laitetta, voi kysyä muilta. Maksaa eläkeläisille 5,00 euroa kerta ja samaan hintaan pääsee uimaan. Kausilippu on vielä edullisempi. Rohkeasti mukaan!

SATUNNAINEN KÄVIJÄ

Ruona

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset