Lukijoilta: Yliampuva ilmastovouhotus ärsyttää

Lienenkö pian harvinainen mediakriitikko arvioidessani maassamme käytävää ilmastokeskustelua? Päivittäin kirkuvat median foorumeilla kansalaisia syyllistävät hiilipäästöpelottelut tai muut yliampuvat otsikot elämäntapojen radikaaleista muutosvaateista.

Mistä on kaikessa tässä vouhotuksessa oikeasti kyse? Eihän keskivertosuomalainen kohta tiedä, mitä saisi suuhunsa pistää, mitä pukea päälleen tai mistä enää nauttia. Tuntuu kuin koko maailman eri haitalliset ilmaa ym. luontoa saastuttavat ongelmat johtuu juuri minun elämäntavastani. Onko tämä mediapaisuttelu aiheellista?

Epäilyttäviä ovat kyllä hiilijalanjälkiin tuijottajatkin. Jatkuva rummutus ilmastonpilaamisesta milloin milläkin tavalla risoo ainakin minua. Menisivät nämä meidän uusradikaalit ilmastovouhottajamme esimerkiksi Kiinaan, Venäjälle, Amerikkaan tai vaikka Puolaan marssimaan ilmaston saastuttajia vastaan.

Esimerkiksi kansainvälinen turismilentoliikenne on moninkertaisesti tuhoisampi saastuttaja kuin kotimainen maatalous, metsätalous tai yksittäinen leipää tai kotimaista lihajalosteita kuluttava kansalainen.

Eläminen terveesti ei voi tarkoittaa meillä Suomessa palaamista keskiaikaiseen elämäntapaan tai ryhtymistä purkki-ituja kasvattavaksi ja nauttivaksi viherpiipertäjäksi.

Näen kotimaisessa keskustelussa ärsyttävän yksipuolisia väitteitä heiteltävän milloin ketäkin syyllistäen ihan poliittisista syistä. Totta kai kohtuullinen elämäntapa on parasta. Ja mm. kotimaista esimerkillisen hyvin tapahtuvaa metsänhoitoa tai maataloutta harjoittavia ei pidä tuomita.

Maamme ympäristönhoito parhaimmillaankaan ei pelasta maailmaa eikä ole lainkaan oikeaan osuvaa paahtaa kotifoorumeilla jatkuvasti ikään kuin maailmanlopun estäminen olisi juuri suomalaisten varassa.

Jouko Pesonen

Alajärvi

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset