Lukijoilta: Yhteiskunnallisia yksityiskohtia

Anoppini täyttää kesällä 85. Hän toimii muistisairaan appiukkoni (88) omaishoitajana aikataululla 24/7, eli yötä päivää. Tästä kokonaisvaltaisesta huolenpidosta hänelle maksetaan verojen jälkeen noin 250 €/kk.

Kansanedustajien palkkoja korotettiin 300 €/kk. Ilmeisesti he olivat jääneet ansioissaan pahasti palkkakuoppaan? Heille eivät riitä nykyinen kuukausipalkka, matkakorvaukset, asuntokorvaus ja muut lisät?

SDP voitti niukasti eduskuntavaalit. Heti alkoi demokratia toimia ja kansalaisten luottamusta kerännyt perussuomalaiset jätettiin hallitusneuvottelujen ulkopuolelle.

Kansanedustajat avasivat palkankorotuksellaan samalla työmarkkinaikkunan. SDP:n edustama SAK jäsenjärjestöineen odottaa pääsyä hillotolpalle. Luvassa on lisääntyviä kustannuksia yrityksille, jotta jatkossa vaadittavat palkankorotukset saadaan maksuun.

Lisäksi hallituspaikoille haikaileva vihreät tulee taatusti hankaloittamaan maanviljelijöiden asemaa.

Kävin tervehtimässä yhtä tyttäristäni ja hänen perhettään Helsingissä. Katselin maahanmuuttajanuoria rautatieasemalla ja metrossa. Nuoria 20–30-vuotiaita miehiä ilman mitään velvoitetta osallistua tämän yhteiskunnan rakentamiseen.

Näyttää siltä, että kansanedustajamme suojelevat näitä paperittomia ja kantaväestön tehtävä on ylläpitää heidän oleskelunsa.

Vaalit hävinnyt keskusta käänsi jälleen takkinsa ja kykenee edelleen huolehtimaan yhteiskunnallisista asioista. Nyt ei ole tarve leikata koulutuksesta ja lisätä eriarvoisuutta vaan tällä kertaa voidaan keskittyä oikeistopolitiikan sijaan kansalaisten tarpeisiin.

Edellisessä Sipilän hallituksessa olleet siniset eivät enää kelvanneet eduskuntaan. Toisaalta en ihmettele, sillä heille oli tärkeää viisi ministerisalkkua, joiden turvin he hoitelivat Isänmaan asioita. Valitettavasti kansalaiset unohtuivat.

Valtakirjansa edustajiksemme he olivat saaneet perussuomalaisten riveissä, josta loikkasivat omalla päätöksellään ilman äänestäjien tukea. Näin lampuri Sipilä ohjaili heitä kuin lammaslaumaa ja konkreettiset työt jäivät tekemättä.

Aikoinaan kansalaiset olivat velvoitettuja muuttamaan paikkakuntaa työn ja toimeentulon perässä.

Nykyään näyttää siltä, että työn ja toimeentulon pitää muuttaa kansalaisten luo Kehä-kolmosen eteläpuolelle. Valitettavasti Suomen talous ei millään kestä tätä jakamista.

Esa Hytti

Lapua

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset