Lukijoilta: Vuolevatko hoitoyhtiöt kultaa?

Hoitoyhtiöt tuskin vuolevat kultaa. Mielenkiintoista on kuitenkin, miten paljon mediahuomiota on saatu vasta nyt. Ensin piti yhden ihmisen kuolla. Nyt meille selviää, että valituksia on tuhansia muutaman vuoden ajalta, mutta mitään ei ole tehty. Jonkunhan pitää kantaa vastuuta? Mutta kenen?

Kun katson hoitoalaa näin sivusta ilman, että olen asiaan sen paremmin perehtynyt, niin uskoisin, että ala on tiukkaan kilpailtu ja nyt puhutaan työvoimavaltaisesta alasta. On selvää, että palkkataso ja työmoraali vaihtelee eri puolilla maata, mutta voidaan kuitenkin ottaa keskiarvo. Mitä parempi palkka, sen parempi työmotivaatio, mutta ihmisen jaksaminen on rajallista. Nyt puhutaan raskaasta työstä.

Perinteisesti kunnat ovat hoitaneet vanhustenhoidon. Mutta uudet tuulet ja hoitoyhtiöt valtaavat alaa. Onhan kuntasektorillakin taloudellisesti tiukkaa ja mikä sen parempi kuin jos saadaan hyvä tarjous, tiedetään mitä se maksaa vuoden eteenpäin ja budjetoidaan sen mukaan ja huolet siirtyvät muualle.

Hoitoala on työvoimavaltainen ala ja niin palkat kuin sosiaalimaksut ovat kiinteät. Mikä sitten tekee yksityisestä yhtiöstä tehokkaamman? Tietenkin voimme tehostaa työrutiineja ja sopeuttaa ympäristöä ja hankkia työtä helpottavia laitteita. Mutta suuri osa näistä konsteista on jo käytössä ennestään.

Voimmehan kellottaa ja tehdä normiajat eri työvaiheille, mutta, se ei vain päde potilastyössä, ympäristö ja potilaan tarpeet ovat aina erilaisia. Eli kellotus sopii paremmin teollisuuteen. Tosiasia on, että mitä paremmin hoidettu potilas sitä paremmin hän voi ja tarvitsee vastaavasti vähemmän hoitoa. Ja me kaikki voimme paremmin. Mutta tästä tuskin saamme koskaan mustaa valkoiselle.

On myös ollut puhetta kilpailutuksen vaikeuksista. On selvää, että pienellä kunnalla on vähemmän kokemusta kilpailutuksesta ja jotakin voi mennä pieleen. Huomioitavaa on myös, että niin potilaskanta kuin sijainti ja työvoiman saanti vaikuttavat lopputulokseen.

Isot hoitoyhtiöt tekevät jatkuvasti vastaavia tarjouksia rutiininomaisesti ja tietävät mitä tekevät. Tarjous on tarjous pyydetystä tuotteesta. Jos jotakin on unohdettu pyytää tarjouksessa, niin siitä on mahdollista laskuttaa hieman reilummin, että saadaan katetta yritykselle.

Kaikki tämä koskee kaikkia muitakin aloja ja kuuluu asiaan. Jos oikein olen ymmärtänyt, niin kaikkein suurin ongelma hoitoalalla on laadun valvonta. Olettaisin, että pääasiassa toiminta on asiallista, mutta puutteita löytyy valitusten määrästä päätellen. Eli, kuka on vastuussa laadunvalvonnasta? Tässä on mielestäni suurin ongelma tällä hetkellä.

Yhtiö tekee sopimuksen mukaan työnsä, kunhan näin vaaditaan. Sopimus on sopimus ja sen tarkoitus on ohjata toimintaa. Löytyy varmaankin paljon muitakin korjattavia kohtia, mutta jostakin on aloitettava.

Vanhukset ovat tehneet oman työnsä ja ansaitsevat hyvän hoidon riippumatta omasta terveydentilastaan.

Oikein on oltava oikein.

Leif Sippus

Maksamaa, Vöyri

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset