Lukijoilta: Voisiko maakuntalehti olla maakuntalehti?

Päätoimittaja Satu Takala tarttui pyhän kolumnissaan aiheeseen, joka on ollut yhtenä kestosuosikkina omissa kirjoituksissani tämän vuosikymmenen – median huomattavaan muodonmuutokseen tällä vuosituhannella. Huomiota Takala antoi ikäluokkien pienentymiseen, internetin kasvavaan uutisten ilmaistarjontaan ja vääristyneeseen ”uutiset on ilmaisia ja niistä ei tarvitse maksaa” -mentaliteettiin, joka on pirullinen kierre ja jota ei yksikään lehtitalo meinaa saada katkaistuksi.

Loppuun Takala summaa paikallisen journalismin perään, mikä ilmeinen tie menestykseen onkin maakuntalehdellä. Mutta kun ilmoitustulot ovat syöksymässä ties mille tasolle ja levikit painavat siinä 5 pinnaa alaspäin joka vuosi, sivumäärän kasvatus ei vain ole liiketaloudellisesti ajateltuna kestävä ratkaisu.

Näin ollen palstojen uudelleenjärjestely on tällä hetkellä ainut toimiva tapa päästä Takalan peräänkuuluttamaan Norjan malliin, missä levikit ovat lähteneet nousuun juuri paikallisuuteen panostamalla.

Käytännössä tämä tapahtuu siten, että jokin palsta korvataan jollain toisella. Alla ehdotukset palstojen hautausmaalle siirrettävistä palstoista.

1) Petiittitekstillä varustettu tulospalsta kaikenmaailman kenoista, lotoista ja jalkapallon divarisarjoista on kaiku menneestä maailmasta. Kukaan ei tarvitse välttämättä lottonumeroita ja muitakaan tuloksia pyhän Ilkasta. Netti, tv:n suora lähetys ja teksti-tv ajavat tämän asian.

2) Tv-palsta on täysin ylimitoitettu. Kahdenkymmenen kanavan ohjelmatiedot eivät kuulu maakuntalehteen ainakaan silloin, kun kyse ei ole maksetusta ilmoituksesta. Tv-ohjelmista eivät perinteisesti ole kanavat maksaneet mitään lehdille, mutta tässä voisi olla paikallaan ihan valtakunnallinenkin suunnanmuutos. Vaatisi yhteen hiileen puhaltamista lehtitaloilta.

3) Kiitoksia vain, kun kerroitte, että Los Angelesissa on +26 lämmintä ja aurinkoista sekä oli hyvä tietää myös, että Mäntyluodossa tuuli 12 m/s ja tuuli tuli lännen suunnalta ja meriveden korkeus oli 29 cm. Olisiko säätiedoissa karsimisen varaa siten, että keskityttäisiin Etelä-Pohjanmaan säätietoihin?

4) Ulkomaanuutisia on tätä nykyä tabloid-koossa yksi aukeama. Kaksi vaihtoehtoa tarjolla: joko kasvatetaan tai lakkautetaan. Maailman asiat tiivistäen yhteen aukeamaan on yksinkertaisesti alimitoitettua ja palstojen haaskausta.

5) Lännen Median tuottamaa yhteistä uutispuuroa yli kymmenelle sanomalehdelle voisi aina sopivasti jättää julkaisematta. Pyhän lehdessä oli pitemmän puoleinen essee ruotsalaisesta miestyypistä à la Lännen Media. Tilaa meni sivun verran. Oliko tarpeellinen maakuntalehden formaattiin, sopii kysyä.

Vaan sopivasti palstoja raakaten päästäisiin ainakin kahteen blankkoon sivuun, jonka voisi täyttää paikallisuudella. Ja kaikki maksumuurin taakse ja valvonta päälle, ettei artikkeleita levitellä pitkin somea kuvankaappauksin/kopioida itse artikkelin koko tekstiä.

Huutoa tulee muutoksesta totta kai, se on selvä, sille viidesosahan aina väestä vastustaa kaikkea muutosta, mutta nykyinen kaikille vähän jotain -malli ei vain toimi.

Timo Ekman

Seinäjoki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset