Lukijoilta: Veronalennukset ja veronylennykset?

Juha Sipilän hallitus Petteri Orpon toiveesta toteutti 1,5 miljardin veronalennukset suunnattuna ”erityisesti pieni- ja keskituloisille”.

Alennukset kuitenkin hyödyttivät eniten suurituloisia, koska alennusprosentti oli sama kaikissa tuloluokissa, Orpon vaatimuksesta. Pienituloinen sai 10–20 euroa kuussa, keskituloinen saattoi saada lähes satasen, mutta suurituloinen tonnin tai kaksi.

Alennuksen suuntauksessa vilahteli ketunhäntä alusta lähtien. Eihän Sipiläkään miljonäärinä menettelyä mitenkään voinut torjua.

Orpo on jälleen esittämässä noin miljardin veronalennuksia tulevallekin hallituskaudelle, vaikka uutta velkaa ollaan ottamassa useita miljardeja. Onkohan kaikki ihan kohdillaan? Minunko tuloni siis nousevat, kun jätän palkkastani osan työnantajalle?

Veronalennukset luonnollisesti heikentävät valtion tuloja ja ovat minkä puolueen tahansa suusta kuultuna järjenvastaista vaalipuppua.

Mitä tapahtuu verotuksen suuntaamisella kulutukseen? Jälleen on maksajana se alennuksista vähiten hyötynyt yhteiskunnan työmyyrä, onhan kysymyksessä tasavero.

SDP Antti Rinteen johdolla näyttää myös olevan astumassa tähän karhunrautaan, vaikka lupaukset pienen ihmisen huomioimisesta ynnä muusta hyvinvointipläjäyksestä vaatisivat kaikki liikenevät miljardit.

Mikä puolue uskaltaisi ajaa kuluneella vaalikaudella alennettujen verojen nostoa takaisin entiselle tasolle? Se olisi sekä järkevää että välttämätöntä. Ja kuka onkaan keksinyt, että työn verotusta pitäisi jatkuvasti alentaa?

Ei kukaan jätä työtään, vaikka palkan noustessa myös progressio nousee. On merkillistä, että veroista valittavat enimmäkseen ne, joilla maksukykyä on eniten.

Ilmeisesti näille valittajille yhteiskuntavastuu jää mä itte -ajattelun alle. Olisikohan tarvetta ajatella vaikkapa teiden huonoa kuntoa.

Korjaukset vaativat rahaa nääs.

Reino Elomaa

Seinäjoki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset