Lukijoilta: Vastaus Tuomas Luomalle

Tarkennan vielä edellistä kirjoitustani. Siinä halusin tuoda esille myös sen, että kristinuskon sisällä on erilaisia ryhmiä. Varmasti oman sävynsä Risikon puheelle toi sen, että se pidettiin vähemmistökirkon tilaisuudessa. Siksi halusinkin kysyä, mihin hän tarkalleen ottaen viittasi.

Vähemmistöillä, kuten Vapaakirkko tai vaikkapa baptistit, on erilainen asema kuin luterilaisella kirkolla, ja minusta juuri vähemmistöjen asemaan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota kuin yleensä kristittyihin.

Edelleen uskon kuitenkin rauhaisaan yhteiseloon. Jos kyse on sen sijaan jonkin kristinuskon sisäisen ryhmän mielipiteestä esimerkiksi abortin suhteen, se ei vielä tarkoita, että kaikkia kristittyjä yritetään vaientaa.

Moraalikäsityksistä kuten abortti on nimittäin kristittyjen kesken eri mielipiteitä. Kristittyjä ei yhdistä moraali tai mielipiteet, vaan usko Jeesukseen ja kaste, jonka kautta on liitytty johonkin kristilliseen yhteisöön.

Mitä tulee tasa-arvoiseen avioliittolakiin, ei sen kautta luoda mitään uusia juurettomia lapsia, vaan nimenomaan annetaan jo sateenkaariperheissä eläville tuhansille lapsille tasavertainen mahdollisuus niihin juuriin mahdollistamalla perheen vanhempien avioliitto.

Yhtälailla toki juuret on myös niillä lapsilla, joiden vanhemmat elävät avoliitossa tai yhden huoltajan perheessä.

Kyse on tasa-arvoisesta mahdollisuudesta liittyä halutessaan yhteiskunnalliseen instituutioon, jolla on myös tiettyä status- ja tunnearvoa sekä juridinen ulottuvuus.

Henna Salo

seurakuntapastori

eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

Seinäjoki

Kommentoi