Lukijoilta: Valheiden maailma

Minua on aina häirinnyt kaikenlainen tosi-asioiden vääristely.

Monissa kulttuureissa hallitsijan näkemysten uhmaaminen on suorastaan hengenvaarallista. Ihmisillä ei tällöin ole muuta vaihtoehtoa kuin kieltää oma ihmisyytensä.

Myös monissa perheissä vanhemman sana on kuin laki, jonka rikkomisesta seuraa rangaistus. Lapset oppivat jo varhain, että totuuden sanomisesta voi olla huonot seuraukset.

Ihmisen aidoille tunteille on kohtalokasta, jos hänen rehellistä itseilmaisuaan ei lainkaan kuulla. Tästä jää hämmentävä tunne, etten ole sosiaalisesti olemassa.

Kasvava lapsi oppii pian sanomaan vain sellaista, mikä on hyväksyttävää. Oman itsen tilalle kehittyy epätodellinen vale-itse. Tästä lähtien kasvavan ihmisen elämä ei ole enää rehellistä.

Ihmisten kohdatessa on tapana kysyä: mitä kuuluu? Tähän vastataan melkein aina: hyvää, vaikka oma elämäntilanne olisi kaikkea muuta!

Kumpikaan ei ota riskiä olla rehellinen ja paljastaa sisintään, sillä se tekisi ihmisestä psyykkisesti haavoittuvan.

Emme osaa kuunnella tunteita, vaan puhumme ikään kuin toisen ohitse. Tällainen vuorovaikutus on ytimeltään valheellista, ja siitä jää vain tyhjä olo.

John Lennon riimitteli laulussaan nerokkaasti: ”You can live a lie until you die, but one thing you can´t hide is that you´re crippled inside!”

Kasvuiässä häiriintynyt elää onnetonta elämää koko ikänsä, koska hän ei tiedä muusta. Elämänvalhe on petoksista pahin. Kun ihminen ei tunne itseään, menee koko elämä ikään kuin hukkaan!

Sanotaan, että valheella on lyhyet jäljet, mutta kaikenlainen korruptio on maailman laajuista.

Monissa valtioissa epärellisyys kukoistaa vallanpitäjiä myöten. Hallitsijat kylpevät rahassa, mutta tavallinen kansa elää kurjuudessa, eikä kuukausipalkka riitä elämiseen. On ihmiskunnan suuri häpeä, että ihmisarvoa ei kunnioiteta!

Valheellinen epäelämä alkaa jo kasvuiässä, kun lapsi pakotetaan, seurauksia ymmärtämättä, vieraantumaan alkuperäisestä, luonnollisesta itsestään, mikä on meidän jokaisen korvaamaton ydin. Ilman sitä olet eksyksissä valheiden maailmassa.

Ilkka Vilkama

Alahärmä

Kommentoi