Lukijoilta: Vaalisirkuksen viimeinen kuukausi

Ilmaiset liput on jo jaettu. Viimeinen näytöskuukausi alkaa näissä vaaleissa.

Koetin asettua äänestäjän pöksyihin. Miltä se tuntuu, jos sinusta ollaan erityisen kiinnostuneita vain neljän vuoden välein, tai vain silloin kun sinulta tarvitaan jotain? Miltä se tuntuu, kun jotkut ehdokkaat laittavat äänten kalastamiseen kymmeniä tuhansia euroja, jotka voivat olla sinulle vuoden, tai monen vuoden tulot? Miltä se tuntuu, kun valituiksi tulevat kurjistavat oloasi entuudestaan?

Kerrasta toiseen uskot katteettomiin lupauksiin, ethän ainakaan voi pettyä, kun tiedät mitä odotat. No, olethan kai äänestänyt, niin toki sinulla on oikeus myös valittaa. Jaetuilla tulitikuilla ja esitteillä sytyttää saunanpesää sen hetken mitä ne kestää.

Kun katselet eduskunnan täysistuntoa, voit nähdä usein melko tyhjän salin. Voit nähdä ja kuulla, että kansanedustajat ovat kuin lapset hiekkalaatikolla, tapellen yhdestä ja samasta lapiosta.

Kuka huutaa koviten? Kuka keskeyttää puheen? Kuka ajattelee vain sijoitusta gallupeissa? Kuka temppuilee? Kuka haukottelee tai nukkuu? Kuka rassaa kännykkää tai tablettia? Kuka pyrkii vetämään maton toisen alta?

Mutta kuka on oikeasti läsnä ja kuuntelee? Kuka ajattelee sitä ihmistä jonka avulla ja jonka takia on päässyt asioista päättämään?

Itse toivoisin demokraattisempaa vaalikampanjaa. Että kaikki olisivat mahdollisimman samalla viivalla. Että kaikille suotaisiin yhtäläiset tilat lehdissä ja muissa medioissa, tasavertaiset tilaisuudet ja vaalipaneelit. Gallupit saisivat olla pannassa tietyn ajan ennen vaaleja. Säilyisi jännitys loppuun saakka, kuten vauvalla, jonka sukupuolta ei ole kerrottu etukäteen.

Kansanedustajilta toivoisin toisia kunnioittavaa käytöstä. Keskityttäisiin itse asioihin, eikä turhanpäiväisyyksiin. Keskityttäisiin yhteistyöhön kansan parhaaksi. Annettaisiin luovien ideoiden lentää, eikä aina tehtäisi samalla tavalla. Se varmaan vaatisi sen, että edustajistoa vaihdettaisiin melko pitkälle.

Itse toivoisin, että voisimme positiivisesti kannustaa kansaa jaksamaan eteenpäin vaikeinakin aikoina. Kepin sijasta mieluiten porkkana.

Johanna Yli-Kaatiala (kd.)

kansanedustajaehdokas

Alavus

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset