Lukijoilta: Tutunnäköinen heppu olikin Vladimir Putin

Tietokirjailija Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”.

Yksi töpinän keskeinen henkilö oli pitkäaikainen ylivirastomestari Hannu Sainio. Hän sai presidentti Koiviston adjutantilta heinäkuun puolivälissä 1993 tehtäväksi hommata seuraavaksi maanantaiksi edustavan mutta ei liian näyttävän auton ja kuljettajan. Sainio ei halunnut siirrellä lomavuoroja ja otti siksi itse tehtävät vastaan.

Adjutantti kertoi vieraita tulevan kaksi ja että heitä kaitsemaan oli määrätty venäjäntaitoinen ulkoasiansihteeri Kirsti Päällysaho. Hänkään ei oikein tiennyt mistä vierailusta oli kyse, mutta toinen vieraista olisi Pietarin pormestari Anatoli Sobtšak ja toinen hänen apulaisensa.

Sainio noudatti presidentinlinnasta saamiaan ohjeita ja vei vieraat lentokentältä vaivihkaa silloisen KOP:n majalle lähelle Tammisaarta Orrholmenin saarelle.

Rannassa odottivat Suomessa lomaileva Viron presidentti Lennart Meri ja adjutantti Purre perheineen.

Muita henkilöitä ei saarella ollut.

Jussi Pekkarinen luonnehtii presidentti Koiviston toimineen takapiruna Meren ja Sobtšakin tapaamisessa, kun juuri itsenäistyneen Viron ja Venäjän välillä oli lukuisia kipupisteitä.

Saaren isäntäväki ja vieraat siirtyivät neuvottelemaan ja Sainio rupesi onkimaan Meren ja Purren tyttärien kanssa.

Parin tunnin jälkeen presidentti Meren Helle-puoliso tuli kertomaan Sainiolle vieraiden päättäneenkin yöpyä saaressa ja antoi hänelle tehtäväksi hakea illallisruokaa Tammisaaresta, kun hänellä ei ollut sitä varattuna vieraita varten.

Isäntien ja vieraiden neuvotellessa Helle-emäntä tarjosi Kirstille mahdollisuuden saunomiseen. Hän saunoi oikein kunnolla ja kun hän oli menossa uimaan viimeistä kertaa, laittoi hän onneksi uimapuvun päälleen kun herratkin tulivat saunalle.

Meri ja Sobtšak pyysivät illallisen jälkeen Päällysahoa jäämään seuraan. Presidentti Meri totesi kohteliaasti hänen olevan yhdistävä tekijä Pietarin ja Tallinnan välillä.

Kirsti meni huoneeseensa ja faksasi kuulemansa ministeriöön, ja sanoma oli seuraavana aamuna presidentti Koiviston työpöydällä. Melkoinen päivä, mietti Kirsti ja pistäytyi vielä ulos, missä Sobtšakin avustaja ihaili iltaa ja ehdotti kävelyä rantakallioille.

Kirsti esteli uupumuksen vuoksi mutta pohtii vieläkin, että olisi ehkä pitänyt sittenkin mennä.

Sainio kuskasi Pietarin vieraat seuraavaa aamuna Kultarantaan presidentti Koiviston tarjoamalla lounaalle. Myös Kirsti Päällysaho sai lounaskutsun ja paikan presidentti Koiviston vierestä vaikka ulkoasiainsihteerit eivät yleensä Kultarannassa aterioineet,

Maailma alkoi sitten nopeasti muuttua, ja Sainiolle tutunnäköinen heppu ilmestyi usein kuvaruutuun. Hän tapasi Kirstin ministeriön käytävällä, joka kertoi yhteisen tutun olevan Venäjän presidentti Putin.

Lappajärveläislähtöinen Kirsti Päällysaho, nykyisin Narinen, on toiminut Suomen Viron suurlähettiläänä 2014 alkaen.

Veikko Leväniemi

Evijärvi

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset