Lukijoilta: Tulevaisuuden tyhjät talot

Aune Warosen kolumni 12.3. tässä lehdessä oli huolestuttavaa asiaa. Mitä tehdä tulevaisuudessa tyhjentyville taloille? Kaupungistumistrendin aikana tämä koskee erikoisesti tyhjenevää maaseutua pienehköjä kaupunkeja myöden.

Maaseudulle jää tervettä rakennuskantaa runsaasti samaan aikaan kun maaseutukeskuksiin ja suuriin kaupunkeihin rakennetaan uusia asuntoja rivakasti. Onko meillä tähän varaa?

Eikö olisi välttämätöntä, että vanhusväestön asumista tuettaisiin Norjan malliin niin, että he voisivat asua maalla kotonaan loppuelämänsä. Olisiko asumistuen ehtoja tarkistettava siten, ettei asumistuen lisäksi myönnetä toimeentulotukea kalliisiin kaupungeissa oleviin vuokra-asuntoihin, kun halvempiakin vuokra-asuntoja on saatavilla.

Rakentajat käyttävät tilannetta hyväkseen. Vuokrattavia, jopa kalliita asuntoja rakennetaan niin kauan kun kaupunkiin muuttaneita vuokralaisia löytyy nykyehdoin Kelan jopa 2 miljardin tukisummin. Maalaiset kiihdyttävät itsekin muuttoliikettä ostamalla kaupungeista sijoitusasuntoja verohuojennusta hyväksikäyttäen. Samalla oman asunnon kysyntä ja arvo maalla laskee.

Maaltamuutto kiihtyy soten kariuduttua. Rakennusyhtiöt myyvät uusia asuntoja suuria taloyhtiölainoja hyödyntäen näennäisesti edullisesti.

Tuntuu, että jotain tarvitsisi tehdä kehityksen hillitsemiseksi.

Ennen sanottiin, että tulis elää ja asua siipiänsä eli varojensa mukaan. Yhteiskunnan tukea annettiin vain niille, jotka sitä todella tarvitsivat.

Seniori maalta

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset