Lukijoilta: Tasapuolistako infoa?

Kesäkuun lopun ja heinäkuun ensimmäisen viikonlopun aikana ovat Suomen kirkon herätysliikkeet viettäneet kesäjuhliaan tasapuolisesti eri puolilla Suomen maantieteellisesti pitkää valtakuntaa. Kyseistä juhlista ovat tietoa jakaneet mediayritykset kykyjensä mukaan.

Herätysliikkeillä on omat kannattajakuntansa, jotka toimivat siis kirkon sisällä mutta painottaen omia erityispiirteitään. Tämän päivän uhkana on se, että herätysliikkeetkin menevät yhteiskunnallisen virran mukana.

Uhkana siten, että luopuvat omista erityispiirteistään.

Otsikkooni palaten kaikki herätysliikkeet eivät ole saaneet näkyvyyttä mediassa vaikka kesäjuhlilla on väkeä riittänyt viisinumeroisiin lukuihin asti. Esimerkiksi eteläpohjalainen valtalehti ei maininnut sanallakaan Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen juhlista, ei ennen juhlia, ei juhlien aikana eikä juhlien jälkeen. Eristämisen syynä lienee ko. herätysliikkeen konservatiivinen virkakäsitys, mikä näyttää olevan punainen vaate medioille tänä päivänä. Lehti on uutisoinut suurin otsikoin aiemmin vietettyä Pride-viikkoa, jolle Suomen evankelisluterilaisen kirkon johdon pieni ryhmä oli antanut julkisen tuen kysymättä kirkon enemmistön mielipidettä kyseiseen suoritukseen.

Tämä linja on näkynyt erityisesti kirkon toiseksi suurimman herätysliikkeen toiminnassa ja nyt erityisesti kesäjuhlien aikaan.

Toiminnanjohtajan suulla paheksutaan toista herätysliikettä, joka pysyy Raamatun sanoman pohjalla toiminnassaan. Samainen toiminnanjohtaja hyväksyy sukupuolivähemmistöjen avioliittoon vihkimiset kirkossa vaikka kirkolliskokous ei sitä hyväksy. Kyseisessä herätysliikkeessä on noussut esiin kapina (vaiettu?) Siionin virsien sanoituksen muuttamisesta suuntaan, jossa ei enää puhuta Jeesuksen veren merkityksestä ja siis Jeesuksen ristinkuoleman merkityksestä. Ko. yhdistyksen tunnettu lauluntekijä, sanoittaja, säveltäjä on katsonut aiheelliseksi poistaa veri-sanan käytön. Kukaan ei pukahda ristiriidasta eikä varsinkaan arkkipiispa huolehdi omiensa sanomisista, jotka eivät siis ole kirkon päätösten suuntaisia. Kumarretaan siis median luomaan suuntaan ja pyllistetään omille.

Pahinta tässä on, kun puhutaan sananvapaudesta Suomessa, sen rajoittamisen kohdistuvan Raamatun sanomaa korostaviin ja siihen oppinsa perustaviin herätysliikkeisiin, jotka yksi kerrallaan pakotetaan lähtemään kirkosta voidakseen jatkaa linjallaan.

Vielä lopuksi: kirkon piirissä papit (erityisesti miespapit) alkavat väsyä ja turhautua. Uupumuksen takia jäädään sairauslomalle. Kirkossa ei anneta sijaa olla omaa mieltään. Poikkeuksiakin on: Seinäjoen seurakunnan kirkkoneuvosto suhtautuu todella tasapuolisesti eri herätysliikkeitten toimintaan.

Juho Kössi

Seinäjoki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset