Lukijoilta: Suositaan suomalaista ruokakulttuuriamme

Nykyään Suomessa asuu niin sanotun köyhyysrajan alapuolella 440 000 ihmistä ja kuuleman mukaan olisi kokonaisia perheitä, jotka eivät nyt varsinaisesti näe nälkää, mutta jokapäiväinen ravinto olisi puutteellista.

Samaan aikaan kuitenkin suurin osa ihmisistä elää yltäkylläisyydessä ja päivittäin heitetään suuret määrät ruokaa ja ruoka-aineita jätteisiin. Ravintoterapeutit puhuvat trendikkäämmästä ruokakulttuurista, ruuasta onkin tullut jonkinlainen leikkimisen kohde.

Perusruokaa ei enää suosita, varsinkaan eläinperäistä ravintoa. Liha on lähes myrkkyä ja sitä yritetään korvata jollakin nyhtökauralla ja härkäpavuilla.

Maitotuotteet sellaisenaan eivät ole enää terveellisiä, Valiokin on alkanut valmistaa maidon korvikkeita.

Leipä ei kuulu varsinaisesti enää ruokapöytään, on kuitenkin kehitetty uudenlainen leipä, johon on viljan lisäksi lisätty muita kasviksia. Leivältä se ei kuitenkaan maistu vaan paremminkin sinsallalta.

Perunan sijasta pitäisi syödä enemmän pastaa, riisiä ja joitakin nuudeleita. Ravintoterapeutit kehottavat myös ihmisiä poimimaan kedolta ja metsistä kaikenlaisia kukkasia, niiden lehtiä ja varsia, juuri sitä ravintoa, jota lehmät ovat tähän asti syöneet.

Ihmiset lomailevat paljon Kaakkois-Aasiassa ja muissa kaukomaissa. Siellä he ovat tutustuneet paikallisiin ruokakulttuureihin.

Nyt niitä paikallisia ruokia pitäisi tuoda myös tänne Peräpohjolaan asti, kaikenlaisia heinäsirkkoja, mehiläiskuhnureita, sonsareita ja muita ytimennäivertäjiä.

Pian saattavat tikkalinnutkin kuolla sukupuuttoon, kun ihmiset alkavat syödä puittenkuorien alta toukkia välipalaksi.

Kyllähän tällaisellakin ravinnolla nykypäivän kevyttä työtä tekevä ihminen saattaa tulla toimeen ja välipalaksi kun vielä hengittää suu auki vastatuuleen, saa nykytuulesta paljonkin monenlaisia ravintoaineita.

Mutta metsuri, joka tekee raskasta metsätyötä, ei pussillisella ituja ja purkillisella sirkkoja tule toimeen. Kyllä siinä moottorisaha jää hyvin äkkiä kannonpäähän.

Tiedän aivan varmasti, että kun aasialaiset turistit Suomessa tutustuvat meidän ruokakulttuuriimme, eivät he lähde viemään meidän kansallisruokiamme muikkukukkoa, mämmiä eikä mustamakkaraakaan kotimaahansa ja lisäämään niitä heidän ruokatottumuksiinsa.

Mutta kun täällä meillä Suomessa pitää elää ruuankin kanssa niin globaalisti. On niin häpeällistä syödä sianpääsylttyä ja vaikkapa mämmiä.

Hampurilaisannos, se on terveellistä maustettuna teollisella synteettisesti valmistetulla rasvalla. Tavallista leipää ei enää kunnioiteta, niin kuin se entisaikaan oli elämisen tae joka taloudessa. Varsinkin maaseudulla leipä leivottiin itse ja kun taikina laitettiin nousemaan, tehtiin usein taikinan päälle ristin merkki, sen yhtenä tarkoituksena oli siunata tuleva leipä ja kiittää luojaa viljan runsaudesta.

Mutta enhän minä kalkkeutunut taliaivo ymmärrä enää tätä modernia elämänmenoa. Kaipa se on sitten niin, jos tuolla kedolla sattuu näkemään ja varsinkin kuulemaan heinäsirkan, pitää se laittaa pannulle iltaaseksi ja jättää makkara syömättä.

Simo Ketelimäki

Alavus

Nyt niitä ruokia pitäisi tuoda myös tänne Peräpohjolaan asti, kaikenlaisia heinäsirkkoja, mehiläiskuhnureita, sonsareita ja muita ytimennäivertäjiä.

Kommentoi