Lukijoilta: Sudet jolkottivat vaivihkaa arkeemme

Ympäri maakuntaa jolkottelevat susilaumat puhuttavat turuilla ja toreilla, ja etenkin sosiaalisessa mediassa. Eikä syyttä, onhan susista tehty ennätyksellisen paljon havaintoja tänä talvena: Kauhajoella, Jurvassa, Laihialla, Seinäjoella, Kurikassa. Onko edes pitäjää, jossa ei olisi havaintoja tehty, luultavasti ei.

Mutta mistä tämä hurja susitalvi johtuu? Ovatko sudet yhtäkkiä lisääntyneet merkittävästi, vai onko niistä ja niiden jäljistä vain tänä talvena enemmän havaintoja esimerkiksi runsaslumisen talven vuoksi?

Oli miten oli, en muista aiemmin tällaista kuukausia vellonutta susikeskustelua käydyn. Maalaisjärki sanoo, että sudet ovat lisääntyneet, kun niistä kerran ei ole tähän tahtiin tehty havaintoja aiemmin. Luonnonvarakeskuksen tuoreimman susikanta-arvion mukaan susia kuitenkin on koko Suomessa maksimissaan 180. Kuulostaa kovin vähäiseltä määrältä, mutta sudet ovat liikkuvaisia. Luken mukaan susikannassa on tapahtunut alueellisia muutoksia ja ne ovat levittäytyneet itäisestä Suomesta länteen (Luke.fi).

Susikanta on Luken mukaan vahvin Lounais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Pääasiassa Suomen puolella liikkuvia laumoja oli 14 vuosi sitten.

Susikanta on ollut laskeva ja nouseva vaihdellen vuosituhannen alusta lähtien. 2000-luvun alussa kanta oli noin 100 yksilöä. Kuudessa vuodessa kanta kuitenkin hiljalleen kasvoi ja enimmillään susia on virallisten arvioiden mukaan ollut yli 250. Sen jälkeen kanta on pienentynyt, kääntynyt jälleen nousuun ja tämän uusimman, viimekeväisen arvion mukaan, on jälleen laskeva. (Luke.fi)

Tämän talven havaintojen perusteella on vaikea uskoa, että susikanta olisi laskeva. Sudet tukkivat talojen pihoihin ja kaupunkien keskustoihin. Viikon sisällä näin on tapahtunut useita kertoja. Torstaina lehdessämme kerrottiin, että Susi jolkotteli Arttua vastaan Vaasan keskustassa Tiilitehtaankadulla, kun tämä oli palaamassa kaverinsa luota puolen yön aikaan torstain vastaisena yönä (Ilkka.fi 15.3.). Viime lauantaina susi säikäytti miehen Uudessakaarlepyyssä, kun tämä oli lähdössä aamulla töihin. Susi oli lähestynyt miestä, murissut ja näyttänyt hampaitaan (Ilkka.fi 10.3.).

Susijuttuja on taottu lähes samaan tahtiin kuin huumekuskien rattikäryjä. Vinkkejä havainnoista tulee toimitukseen päivittäin, puhumattakaan eri pitäjien sosiaalisen median puskaradioryhmistä, joissa keskustelu susista käy kuumana. Keskustelua hallitsevat äänekkäät ääripäät. Siinä missä toinen puoli lietsoo susivihaa ja haluaa päästää kaikki havaitut eläimet heti päiviltä, toiset haluavat suojella niitä viimeiseen asti ja kannan harventaminen on kauhistus.

Luke tuottaa vuosittain alkuvuodesta kanta-arvion susien määrästä. Kuluvan talven virallinen kanta-arvio julkaistaan vasta kesäkuun alussa. On mielenkiintoista nähdä, mitä luvut näyttävät. Ihme on, jos ei suunta ole ylöspäin.

Sudet kuuluvat luontoon, mutta ne eivät kuulu ihmisten pihapiireihin. Sivukylillä asuvien perheiden ei pidä pelätä lastensa turvallisuuden puolesta, kun he lähtevät kävellen bussipysäkille.

Marika Eikkula

Kommentoi