Lukijoilta: Sopimukset pitäisi pitää

Pertti Mäki-Hakolan valitsemaa tyylilajia kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa 20.5. voidaan ehkä kritisoida, mutta ei asiasisältöä. Perussuomalaiset todellakin yksiselitteisesti rikkoivat kuntavaalien jälkeen kaikkien ryhmien yksimielisesti hyväksymää ja neuvottelijansa Jarkko Kärjen allekirjoittamaa sopimusta paikkojen jakautumisesta nelivuotiskautena 2017–21. Kokoomukselle sovitulle paikalle kaupunginhallituksessa valittiin perussuomalainen.

Sopimus lakkasi samalla olemasta voimassa kaikilta osin, myös perussuomalaisille jyvitettyjen lautakunta- ja yhtiöiden hallituspaikkojen osalta. Tämä todettiin myös ryhmien neuvottelukokouksessa 19.5.

Kun kansalaispuolueen ryhmän perustanut Piia Kattelus ei suostunut eroamaan kaupunginhallituksesta, johon keskustan ryhmä oli hänet valinnut, keskusta tunnusteli mahdollisuutta hänen erottamisekseen. Ehdotus ei saanut riittävää tukea, ja ongelma tulkittiin keskustan sisäiseksi.

Niinpä Kattelus on jatkanut istumistaan keskustalaisena saamallaan paikalla kaksivuotiskauden. Saattaa olla, että Katteluksen menettelyn jääminen vaille seurauksia on osaltaan vaikuttanut siihen, että perussuomalaiset nyt tilaisuuden tarjoutuessa olivat valmiit rikkomaan sopimuksen.

Toisin kuin liike-elämässä, politiikassa sopimusten rikkojaa ei viedä käräjille, vaan katsotaan liikuttavan moraalin alueella. Nyt kuitenkaan kokoomus tuskin kuittaa menetystään paheksunnalla, kuten Mäki-Hakolan sävy ja sanat antavat odottaa. Luulen muissakin ryhmissä myönnettävän, että ongelma ei ole vain yhden ryhmän, joten sanktiot ovat yhteinen etu.

Verrattuna moneen muuhun eteläpohjalaiskuntaan Seinäjoen kunnalliskulttuuri on ollut varsin sopuisaa. Sen jatkuminen edellyttää keskinäistä luottamusta. Perussuomalaiset rikkoivat sitä ikävästi.

Roomalaisen oikeuden yksi tunnetuimpia periaatteita on: pacta sunt servanda, sopimukset on pidettävä.

Kari Hokkanen

ryhmien välisten neuvottelujen puheenjohtaja

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset