Lukijoilta: Sinisilmäinen hölmö

Olen sinisilmäinen suomalainen. Kuitenkaan en halua olla otsikkoni mukainen. Otsikollani en ala häiriköidä ketään henkilökohtaisesti, vaan haluan herättää kysymyksiä, pohdintaa ja itsekritiikkiä.

Tämän kummallisen ilmastohysterian tiimoilla tuntuu vanha kunnon maalaisjärki hukkuneen miltei joka taholla, ainakin mediajulkisuutta seuratessa tuntuu siltä.

Päähuomioni on meidän suomalaisten äärettömän yksioikoinen suhtautuminen nimenomaan ilmansaastumiseen. Ja samalla äärettömän naivi kuvitelma, miten muka maailmamme paranee, kun vain me näytämme esimerkkiä muille.

Ensiksikään ilmansaastuminen ei ole muuta kuin seuraus teknis-taloudellisen hyvinvointimme kehityksestä. Siis mistäkö?

Maailmanpyörää ei kukaan ole koskaan kyennyt pysäyttämään tähänkään asti. Ilmastovihreä aateko sen tekisi? Tuskinpa.

Koko ihmiskunnassa Suomi-neidin herkkähipiäisyydellä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen on enintään 0,5 prosentin vaikutus, jos sitäkään.

Sekin vaatisi mm. lentoliikenteen ja tietoliikennevälineiden sulkemista pois käytöstä, autoista ja muista moottorikulkuvälineistä puhumattakaan.

Olemme maailman ykkösmaa kännyköissä, mutta emme ole syypäitä tietoliikenteen ilmastovaikutuksiin juuri nimeksikään.

Entä ruoantuotanto, jonka varassa koko ihmiskunta elää?

Pitäisikö siirtyä syömään heinänkorsia tai eläinkuntaa raakana? Raakana, koska lihan ja kasvien kypsyttäminen vaatii saastuttavaa energiaa.

Afrikan ja Aasian nälkälapset kuolisivat tietysti ensin sillä tavoin ruokavarastojen huvetessa meidän yliravittujen suihin pääasiassa.

Turha toivoko siis paasata ilmastoasioissa? Ainakin niin kauan kuin kuvittelemme voivamme pysäyttää pahimmat saastuttajat eli motoroidut vempeleet.

Entä sähköautot, eikö ne korvaisi nestemäiset polttoaineet? Mikseipä, mutta ehto on raju. Maailman korvaavat energiat ydinsähkö kärkenään hupenisivat hetkessä pelkästään autoliikenteen tarpeisiin, ja kuvitelma lentoliikenteen sähköistämisestä tyssäisi alkuunsa.

Entä mitä tehtäisiin nyt käytössä oleville miljardeille bensa- ja dieselautoille, joilla pääosa ihmiskunnan ruokatuotannosta saadaan liikkeelle ravinnon tarvitsijoille?

Kiinan, Venäjän, Intian ja Amerikan ilmastokuormitusten hillitsemisestä olisi ensin aloitettava maailmanparannus.

Suomen sinisilmäinen hölmöily on vain itsensä kiusaamista.

Totta kai on parempi ajaa polkupyörällä, mutta niihinkin on keksitty sähköisiä apuvoimia laiskan ihmisen ajoa helpottamaan.

J. Pesonen

Alajärvi

Kommentoi