Lukijoilta: Savolan virheet lihan syönnistä

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) kirjoittaa Ilkan mielipidetekstissään (13.8.) maapallon pelastuvan syömällä suomalaista lihaa. Tämä sama puhtaaksi puhuminen lisääntyy sitä mukaan, mitä enemmän tulee tietoa, että lihansyöntiä pitäisi vähentää ilmastonmuutoksen takia.

Suomalainen liha Suomessa syötynä on varmasti ympäristöystävällisempää kuin valtameren toiselta puolella tänne rahdattu, jos huomioidaan kuljetukseen käytetty energia. Sen sijaan tuotannollisesti täällä kuin muuallakin lihan tehotuotanto luo ympäristöongelmia. Jokaista kiloa kohden tarvitaan sama määrä peltopinta-alaa ja Suomessakin tämä lihatuotantoon tarvittava peltopinta-ala kasvaa jatkuvasti. Samalla hyvin hiiltä sitovaa metsää ja suota raivataan vähemmän hiiltä sitoviksi pelloiksi.

Suomalaisen lihan tuotannossa käytetään myös edelleen runsaasti ulkomaisia soija- ja rapsipohjaisia rehuja. Rehuna käytetään lisäksi paljon raaka-aineita, jotka sopisivat suoraan myös ihmisen ravinnoksi ja sisältäisivät paljon proteiinia, kuten esimerkiksi härkäpapu. Onko tämä todella siten ilmastoystävällistä tuotantoa?

Suomalaiset syövät henkilöä kohden jo yli 80 kiloa lihaa vuodessa ja määrä tuntuu vain kasvavan. Liiallinen lihansyönti ei ole huolestuttavaa pelkästään ilmaston kannalta vaan se on ongelma myös kansanterveydellisesti. Tällä on todettu suora yhteys esimerkiksi ylipainoon, syöpiin sekä sepelvaltimotauteihin.

Savolan mukaan vihreät ajavat pelkkään kasvisruokaan siirtymistä. Tämä on toki täysin valheellinen väite. On puhuttu lihansyönnin vähentämisestä. Jo pelkästään palaaminen 80-luvun aikaiseen lihankulutukseen vähentäisi henkilöä kohden syötyä lihaa melkein puolella nykyisestä ja olisi iso terveys- ja ympäristöteko. Kuitenkin tuolloin 30 vuotta sitten, lihaa syötiin lähes päivittäin eli täysin vegaaniseksi ei kaikkien todellakaan tarvitse ruveta.

Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että yksilön pitää saada itse päättää, mitä lautaselleen laittaa. Nyt meillä on tosin poliittisilla päätöksillä ja lihantuotannon voimakkaalla tukemisella tehty päätös kuluttajan puolesta. Halpa liha on mennyt muiden tuotteiden edelle lautasmallissa.

Voidaankin myös miettiä, kuinka arvostettua suomalainen liha on, jos sitä saa jatkuvasti halvemmalla? Entä jos tuotettaisiin ja syötäisiin lihaa vähemmän ja maksetaan siitä tuottajille hieman enemmän? Vähemmän ja lähellä vastuullisesti tuotettu liha, josta maksetaan kunnon korvaus tuottajalle olisi todellakin hyvä ja samalla myös ilmastoystävällinen vaihtoehto.

Tuomas Ojajärvi

puheenjohtaja

Vaasan vaalipiirin Vihreät

Kommentoi