Lukijoilta: Sakoista ja kohtuudesta

Paavo Peltola kirjoitti (Ilkka 16.7.) kysyneensä kansanedustajilta tasa-arvon toteutumisesta liittyen päiväsakkoihin rangaistusmuotona.

Peltolan mielestä euromääräisesti suuret sakot ovat täysin kohtuuttomia. En ole kansanedustaja, mutta vastaan tällä kirjoituksella kysyjälle.

Päiväsakkoja määrätään lukumäärältään sitä enemmän, mitä moitittavammasta teosta on kysymys. Päiväsakkojen lukumäärä kertoo siis teon törkeyden, ei rahamäärä.

Yhden päiväsakon rahamäärään vaikuttavat tuomitun tulot ja varallisuus. Tämän tarkoituksena on, että rangaistus koskisi henkilön taloudelliseen asemaan suhteessa samalla tavoin varallisuudesta riippumatta.

Yhdestä asiasta olen Peltolan kanssa samaa mieltä. Kaikki eivät ole samoihin rikkomuksiin verrattuna samassa asemassa.

Nimittäin rikesakko on kaikille samansuuruinen. Tämä suosii suurituloisia.

Lisäksi euromäärältään suuria sakkoja voidaan joskus kohtuullistaa oikeudessa.

Näin kävi eräällekin liikemiehelle. Hänen tulonsa olivat 6 500 000 euroa, ja sakkoja tuli alunperin 54 000 euroa, joka on siis 0,8 prosenttia tuloista. Liikemies kuitenkin valitti asiasta ja oikeus kohtuullisti sakon 4 165 euroon, joka on siis 0,06 prosenttia tuloista.

Sama asia jos 30 000 euroa tienaava saisi ensin sakkoa 240 euroa (0,8 prosenttia), mutta valittaisi asiasta ja sakko kohtuullistettaisiin 18 euroon (0,06 prosenttia).

En ole kuullut, että kukaan 240 euroa sakkoja saanut olisi valittanut asiasta oikeuteen. Puhumattakaan, että sakkoja olisi pienennetty 18 euroon.

Lopuksi annan ilmaisen vinkin kaikille, jotka haluavat välttyä sakoilta.

Ajakaa nopeusrajoitusten mukaan.

Jos haluaa ajaa autolla lujaa, siihen on mahdollisuus radalla tai rallissa. Eikä ole vaaraa ylinopeussakoista.

Kari Korpi

Seinäjoki

Kommentoi