Lukijoilta: Sähköinen tunnistautuminen on muutosvaiheessa

Vastaus HSM Kauhajoen mielipidekirjoitukseen pankkien tunnusluvuista (Ilkka 7.7.2019).

Suomi on ollut aikaansa edellä tunnistamisessa, kun jo 1990-luvulla pankeissa otettiin käyttöön sähköiset tunnistusvälineet.

Asiointiympäristö on kuitenkin muuttunut, joten tunnistautumisen välineidenkin on uudistuttava.

Syyskuusta alkaen lainsäädäntö edellyttää henkilön vahvaa tunnistamista, mistä johtuen esimerkiksi pelkkä avainlukulista ei enää riitä.

Avainlukulistaan perustuva tunnistusmenetelmä ei myöskään käytettävyydeltään enää vastaa useiden asiakasryhmien tarpeita. Siten yli 20-vuotta OP:n asiakkaita palvellut ratkaisu vaatii kriittistä tarkastelua.

”HSM Kauhajoelta” kuvasi kirjoituksessaan aikaisempaa kirjautumistilannetta verkkopankkiin, joka ei täytä uusia lainsäädännön vaatimuksia.

OP tarjoaa asiakkailleen täysin uudenlaisen tunnistusmenetelmän, Mobiiliavaimen, jonka toimintalogiikka on kehittynyt merkittävästi aikaisemmasta, avainlukulistaan perustuvasta tunnistamisesta.

Kun avainlukulistaan perustuvaa tunnistamista voi käyttää millä tahansa välineellä, on Mobiiliavainta mahdollista käyttää ainoastaan sillä henkilökohtaisella välineellä, jossa asiakas on aktivoinut sen.

Siten Mobiiliavaimen 4–8-numeroisella pin-koodilla ei tee mitään, jos myös kyseinen laite ei ole tunnistautujan hallussa.

Jos puolestaan älylaite, johon Mobiiliavain on ladattu, katoaa, mahdollisen väärinkäyttäjän tulisi tietää kyseisen laitteen avaamiseksi tarvittava suojauskoodi ja Mobiiliavaimen pin-koodi.

Tekniikka kehittyy vauhdilla, ja Mobiiliavain perustuu uusimpiin salausmenetelmiin.

Se tarjoaa asiakkaille erilaisen, mutta lainsäätäjän näkökulmasta avainlukulistoja turvallisemmaksi arvioidun tunnistautumistekniikan.

OP:lle on ensiarvoisen tärkeää asiakkaidemme asioinnin turvallisuus, joka huomioidaan kaikessa verkkopalveluiden kehittämisessä ja on myös asiakkaan etu.

Inkeri Jalonen

OP:n tunnistamisen palveluista vastaava tuotepäällikkö

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset