Lukijoilta: Robin Hood -vero

Valtio kompensoi huonommin pärjääviä kuntia niin kutsutulla ”Robin Hood -verolla”, jota myös tasausveroksi kutsuttaneen. Sillä katetaan mm. köyhyyden ja syrjäytymisen estämiseen koituneita kuluja maamme erinäisissä kunnissa.

Suomen köyhyyden- ja syrjäytymisen vastaisen verkoston EAPN-Finin Suomen köyhyysraportti 2018, kertoo maamme 630 000:sta alle 1 200 euroa nettona kuukaudessa ansaitsevasta pientuloisesta elikkä köyhästä kansalaisesta vuonna 2016.

Suomen Kuvalehdenkin taannoisessa numerossaan siteeraaman Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asui vuonna 2018 yli 890 000 ihmistä, joilla on köyhyys- tai syrjäytymisriski. Tämä koskee kokonaista 16,4 prosenttia maamme 5,5 miljoonaisesta väestöstämme ja se on paljon.

Suomi on sitoutunut EU:n jäsenvaltiona köyhyyden- ja syrjäytymisen estämiseen valtiohallinnon tasolla konkreettisten tulosten ollessa vähäisiä. Niitä ei ole laisinkaan, joten olemme valtiona valovuosia ”Lyckolandet” Norjaa ja ”Folkhemmet” Ruotsia jäljessä köyhyyden- ja syrjäytymisen estämisessä.

EU:n puheenjohtajamaana Suomen tulisi ottaa ko. asia pikaisesti agendalleen, viemällä asia julkiseen poliittiseen jäsenmaiden välisiin keskusteluihin, joiden myötä toivon mukaan myös konkreettisiin tekoihin köyhyyden ja syrjäytymisen estämisiksi.

Raimo Rönkkö

Somero

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset