Lukijoilta: Raudan puutoksesta ja sen hoidosta

Ilkka julkaisi 3.3. katsauksen kuumasta terveysaiheesta, raudanpuutoksesta. Asiaa oli valotettu hyvän lehtimiestavan mukaan kahdesta näkökulmasta.

Kolme potilasta kertoi, että rautalääkitys paransi heidän väsymysoireensa, vaikka anemiaa ei ollut todettu. Hematologian (veritautien) erikoislääkäri Marko Vesanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta valotti asiaa ammattilaisen näkökulmasta.

Lue lisää: Varastoraudan mittaaminen oli oivallus, jonka jälkeen Riina Holkkola sai elämänsä takaisin: Rautalisä vei karmeat oireet mennessään 

Seinäjokelaisena sisätautilääkärinä otan raudanpuutoksen arvioimiseen ja hoitoon saman näkökannan kuin Vesanen.

Lue lisää: Lääkärit ovat pinteessä varastoraudan kanssa, etenkin perusterveiden vaatimukset suonensisäisestä rautatankkauksesta hämmästyttävät: ”Enemmän vahinkoa kuin hyötyä” 

Raudanpuutosta tulee arvioida ensisijaisesti verenkuvan perusteella. Yleensä se paljastaa raudanpuutoksen jo ennen kuin veren hemoglobiini laskee viitealueen alapuolelle. Tiedän hematologiaan perehtyneiden työtovereideni Seinäjoen keskussairaalassa jakavan tämän näkemykseni.

Seerumin tai plasman ferritiinipitoisuus on muuten terveillä herkkä ja tarkka raudanpuutoksen mittari, mutta muita sairauksia potevilla siihen voi liittyä virhelähteitä. Siksi olisin hieman varovainen ferritiinimäärityksen käytössä.

Rautalääkitys ei ole täysin vaaraton. Suun kautta otettuna se aiheuttaa monille vatsavaivoja, lähinnä kipua, ummetusta tai ripulia, jotka onneksi väistyvät kun lääkityksen lopettaa.

Rautalääkitys saattaa pahentaa niveltulehdusoireita. Rauta toimii elätysaineena tauteja aiheuttaville bakteereille. Jos rautalääkityksen aloittavalla on käytössä muita lääkkeitä, on ehdottomasti syytä varmistua siitä, ettei näillä ole yhteisvaikutuksia rautalääkkeen kanssa. Esimerkiksi kilpirauhashormoni tyroksiini ja useat antibiootit jäävät imeytymättä jos ne ottaa yhtä aikaa rautalääkkeen kanssa.

Raudan suonensisäisestä antamisesta olen samaa mieltä kuin Vesanen. Vaikka siihen liittyvä yliherkkyysreaktioiden vaara on pieni, se on kuitenkin olemassa.

Raudan anto suonensisäisesti saattaa johtaa sen liialliseen saantiin, joka usein vaurioittaa maksaa ja haimaa. Siksi suonensisäinen käyttö on aiheellista vain erityisistä syistä, jotka lääkärin tulee punnita.

Karri Helin

sisätautien vs. ylilääkäri

Seinäjoen keskussairaala

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset