Lukijoilta: Puheenjohtaja keskustalle eduskuntaryhmän ulkopuolelta

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mukaan puolueella on meneillään ”kannatuksen syväkierre” ja selittää syyksi ääripäiden kannatuksen nousua. Ääripäillä hän tarkoittaa perussuomalaisten ja vihreiden kannatuksen kasvua mielipidekyselyissä. Hän vaatii puoluetta kattavaan itsetutkisteluun, jossa mennään perustuksiin asti. Mennäänpä siis sinne.

Perustan kannatuksen alamäelle loi se, kun liikenne- ja viestintäministeriksi tuli puolueen ulkopuolelta henkilö, jolla ei ollut alaan minkäänlaista kokemusta, intoa sitäkin enemmän ”uudistuksiin”, jotka alusta alkaen näki toimivien järjestelmien tuhoamisena, karmeimpana on taksiuudistus – sieltä se ”syväkierre” kasvoi.

Jo syksyllä 2015 keskustan eduskuntaryhmältä oli tullut ankaraa kritiikkiä, ryhmä oli ohitettu lähes kokonaan päätöksenteossa, eikä sen mielipidettä kuultu isoissakaan kysymyksissä. Eduskuntaryhmän silloisen puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan ryhmän ja ministereiden välillä olisi käyty aitoa vuoropuhelua. Tuskin sitä ”aitoa” on ollut, sen kuluneet neljä vuotta ovat osoittaneet.

Puoluejohtaja ehdokaskilpaan lähteneen ministeri Katri Kulmunin mukaan ”keskustaa vaivaa identiteettikriisi: eksistentaalinen ongelma, joka koskee sitä, mistä puolueessa todella on kysymys”. (HS 6.7) Mitähän se lieneekään?

Sitten Kulmuni jatkaa: ”Sipilän linja on ollut hyvä omassa ajassaan, mutta uusia konsteja tulisi kehittää heikoissa kannatusluvuissa pysyvän keskustan nostamiseksi”. Sekä Kulmuni, että Antti Kaikkonen eivät joko uskalla, tai halua kritisoida keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän toimia pääministerinä.

Molemmat pääsivät ministereiksi! Kulmuni on keskustan 2. varapuheenjohtaja ja Kaikkonen oli eduskuntaryhmän puheenjohtajana viime vuodet Vanhasen jälkeen, joten molemmat ovat myös osavastuussa. Sen vuoksi uskottavampaa muutokselle olisi löytää keskustalle puheenjohtaja eduskuntaryhmän ulkopuolelta.

Puoluejohdon olisi viimeinkin tunnustettava tosiasiat, eikä sanahelinällä yrittää monimutkaistaa selvästi todettavia asioita. Toistetaan tässä Keskustanuorten valtuuskunnan analyysi vaalitappioon johtaneista syistä: Vaalikentillä oli vaadittu perusteluja puolueen entisiin tekoihin. ”Koulutusleikkaukset, taksiuudistus, aktiivimalli, Sipilä, Berner – on rehellistä myöntää, että puheenjohtaja oli rasite näissä vaaleissa”!

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta / Ilmajoki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset