Lukijoilta: Pelintekijä ja asiakas

Asia ei tietenkään minulle kuulu, mutta olen paikallisella nenästä nokkaan -metodilla havainnut saman, minkä HS-gallup kertoo. Läheskään kaikki keskustalaiset eivät ole innostuneita Antti Rinteen hallituksesta. He aistivat, että rankan vaalitappion jälkeen tapahtui strateginen muutos tavassa, jolla puolue lähtee hallitukseen.

Pelintekijästä on tullut asiakas. Asiakaspuolueen rooli politiikassa on sinänsä aivan kelvollinen ja monelle pienemmälle toimijalle ainoa mahdollinen.

Puhdas versio tästä on RKP, joka keskittyy vain ruotsinkeliseen väestö- ja kulttuuripiirin. Kukaan ei moiti sitä osallisuudesta mihin tahansa hallitukseen.

Maalaisliitto/keskusta sensijaan toiminut Suomen politiikassa pelinrakentajana viimeistään vuodesta 1950, jolloin Urho Kekkonen muodosti ensimmäisen hallituksensa.

Siitä pitäen se on ollut joko pääministeripuolue, tasa-arvoisen hallitusyhteistyön osapuoli tai pääoppositiopuolue.

Asiakaspuolueen keskeinen ongelma on, ettei se kykene ylläpitämään täyden palvelun putiikkia. Se määrittelee kannattajien ja ideologiansa kannalta polttavimmat asiat, listaa niistä kynnyskysymykset ja pitäytyy niissä.

Asiakkaalle on ominaista esiintyä kulmikkaasti ja korostaa ehtojensa toteutumista; juuri niin kuin nyt on kuultu.

Pelintekijä vastaa kokonaisuudesta ja määrää suunnan. Hän esiintyy hövelinä ja joustavana, ja hänellä on siihen varaa. Hän nimittäin tietää olevansa oikeasti kuskin paikalla. Kuljettajana hän on jo nähnyt, että soten maakuntamalli on keskustalle taikavarpu. Niinpä hänen jarruspesialistinsa Krista Kiuru huolehtii myös ministerinä, että asia ei etene liian nopeasti. Se on vielä sopivasti vaiheessa, kun vihervasemmiston talouspopulismi alkaa olla liikaa ja aiheuttaa poliittisen kriisin.

Keskustan kenttäkäsittelyn numeroiden ja HS-gallupin tulosten suurta eroa on ihmetelty. Eikö järjestöjen nokkaväki tiennyt, mitä ihmiset ajattelevat?

Kyllä tiesi, mutta järjestöeliitille esitetty kysymys ei ollut neutraali. Sen sanamuoto viestitti heti, että johto oli jo asian päättänyt, nyt sille vain haetaan siunausta.

Keskustan rintamasuunta käännettiin ympäri viimekädessä pelolla, että sinipunahallituksen kaupunkipolitiikka sammuttaisi syrjäseutujen valot. Sellaisen retoriikan edessä maakunnan mies on aseeton.

Heikki Peltomäki

Laihia

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset