Lukijoilta: Opimmeko suden historiasta mitään?

Kurikassa ja Ilmajoella 1758 suden tappamat ihmiset, yhteensä 7 henkeä. Nimiluettelo on lainattu Juhani Eilolan julkaisusta):

Anna Matintytär (5) ja Liisa Matintytär (36), jotka olivat molemmat Vähä-Tuiskuja. Äiti ja lapsi. Pihasaunasta tullessa oli susi käynyt tytön kimppuun ja äiti oli yrittänyt pelastaa lasta.

Liisa Markuntytär Yli-Nikkola o.s. Koskenkorva (52) ja viisi päivää myöhemmin kuollut Juho Antinpoika Yli-Nikkola (63) olivat aviopari.

Ilmajoen puolella saman kuukauden aikana kuin Kurikassakin sisarukset Matti (13) ja Liisa (28) Ranto kuolivat suden aiheuttamiin haavoihin. Liisa ensin ja Matti viikon päästä.

Suden aiheuttamiin vammoihin kuoli myös Maria (33).

Onko susi sitten muuttunut 1700-luvulta, kun yhteiskunta on muuttunut? Ei ole.

Vuonna 2012 Ruotsissa Kolmårdenin eläintarhassa sudet tappoivat aitaukseen menneen hoitajan. Ne eivät siis olleet nälkäisiä, vaan susi voi tappaa ”huvikseen”. Eläintarha sittemmin lopetti hoitajan kimppuun käyneet 3 sutta.

Ähtärissä reilu pari vuotta sitten kaksi sutta raateli pikkupojan käden, kun hän oli laittanut sormensa aitauksen verkon silmästä läpi. Samoin nämäkin olivat hyvin ruokittuja ”tarhasusia”. Susi ei ole siis muuttunut.

Kurikassa oli riistakameraan hiljakkoin tallentunut ennätysmäisen suuri lauma; 11 sutta.

Kauanko tämä ”lottoaminen” hyvän onnen kanssa saa jatkua? Nyt on viimeistään järjestettävä jahti, ennen kuin vahinko tapahtuu. Kuka kantaa vastuun vääristä päätöksistä, kun susia suojellaan?

Luonnonsuojelu on mennyt liian pitkälle ja siltä menee peruste ja pohja, kun ja jos ihmiset eivät uskalla enää mennä luontoon virkistymään petojen pelossa.

Ari Lehtimäki

Tervajoki

Kommentoi