Lukijoilta: Onko maakunnan keskustaväki torkahtanut?

Seuraan päivänpolitiikkaa enää jäähypenkiltä ja siksi kiinnostuin selaillessani Suomenmaata Pohjois-Pohjanmaan keskustapiirin kansanedustaehdokkaiden jäsenvaalista. Vaali järjestetään jo syyskuun puolivälissä, ja peräti 26 ehdokaskandidaattia varmistaa piirin jäsendemokratian.

Keskustan kentässä käy puoluehallituksen ohjaama sääntömääräinen jäsenäänestyskuhina, kun media on kertonut keskustavaikuttajista ainakin Seppo Kääriäisen, Mauri Pekkarisen, Timo Kallin, Tapani Töllin, Mirja Vehkaperän ja Niilo Keräsen luopuvan suosiolla edustaehdokkuudesta.

Pohjois-Pohjanmaalla Töllin, Vehkaperän ja Keräsen aikeet lienevät lisänneet halukkuutta lupautua jäsenvaaliin. Lestadiolaiskristillisyyden säilyminen eduskunnassa myös Töllin ja Keräsen jälkeen tuonee piirin jäsenvaaliin oman värinänsä.

Vaikuttaa siltä että eteläpohjalaiset ovat nyt vähän torkahtaneet pohjoispohjalaisiin verrattuna.

Piirimme keskustaväki on asettanut vasta puolisen tusinaa eduskuntavaaliehdokasta, ja keskustan kokousilmoitukset eivät vie kovin paljon tilaa eri julkaisujen järjestöpalstoilla.

Maakunnassa on voinut tulla perinteeksi jäsenvaalin järjestämistarve harvakseltaan, mutta ehdokaslistat ovat aina täyttyneet kelpo ehdokkailla.

Niin tulee käymään nytkin, mutta hyvän kokonaisuuden kannalta ehdokkaiden valinnassa tulisi päästä väestöpohjaan suhteutettuun ehdokaslukuun Vaasan seutua lukuun ottamatta ja välttää reviiriajattelua.

Gallupit eivät tunnetusti äänestä, ja Etelä-Pohjanmaallakin keskustalaisen järjestöväen ensimmäinen tavoite on saattaa kohtalaisen hyvät gallupit häpeään.

Tosin keskipohjalainen keskustalainen Aaro Lintilä joutui pilke silmäkulmassa arvioimaan eduskunnasta 1972 pudottuaan pohjalaisen äänestäjän kovin epäluotettavaksi!

Veikko Leväniemi

Vimpelin keskustan py:n rivijäsen

Kommentoi