Lukijoilta: Onko laki kaikille sama?

Ilmajoen kunnalliselämän viimeisin tuomio on kunnianloukkauksesta. Rattijuopumus on helppo tuomita, siinä on rajat, kunnianloukkaus on syyttäjän harkinnassa.

Tutkintapyyntöjä kunnalliselämään mahtuu. Ilmajokisten verovaroin on maksettu tuhansia kunnanjohtajan henkilökohtaisesta tutkintapyynnöstä. Lasku niistä olisi kuulunut hänelle.

Tutkintapyynnön tarkoitus on totuuden selvittäminen, onko lakia tai velvollisuuksia rikottu. Pari esimerkkiä:

1. Tarkastuslautakunnan pj. Hannu Akkanen (ps.) kirjoitti blogissaan ja Facebookin Ilmajoen uutiset -sivustolla, että lehtitietojen mukaan Ranto on sylkäissyt hänen päälleen. Ahti Ranto (kesk.) teki asiasta tutkintapyynnön. Rannon loukkaannuttua Akkanen poisti kirjoitukset. Syyttäjä vei asian oikeuteen. Ranto kertoi oikeudessa olevansa keskustalainen ja ehtoollisavustaja. Akkasen mukaan Rannon huutaessa hänelle, lensi sylkeä hänen päälleen. Oikeus katsoi valheellisen tiedon tai vihjauksen internetissä aiheuttaneen Rannolle kärsimystä ja arvostuksen vähenemistä. Akkanen tuomittiin käräjäoikeudessa maksamaan Rannolle 1 500 euron korvauksen kunnianloukkauksesta.

2. Kansanedustajaehdokas ja kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski (kesk.) kirjoitti Ilmajoen kunnan internetissä oleviin, sekä arkistoitaviin asiakirjoihin eduskuntavaalien alla seuraavasti:

”Asiassa on koettu syksyn aikana aiheeseen liittyen (mm. äänestysalueiden maistraattiin ilmoittaminen) kunnan virastolla muutaman henkilön (Veli-Matti Anttila/perussuomalaiset, Juha Mäenpää/perussuomalaiset) toimesta erikoista häirintää esimerkiksi rikosilmoituksilla uhkailua jne., joka on kohdistunut keskusvaalilautakunnan sihteeriin ja hallinto- ja talousjohtajaan.”

Kansanedustajaehdokas Mäenpää, sekä Anttila tekivät Pirttikosken tekstistä tutkintapyynnön. Syyttäjä Kimmo Lampisen päätöksellä esitutkinta keskeytettiin.

Yleisradiossa Pirttikoski puhui kiusaamisesta. Tätä ”kiusaamista” ei ole selvitetty mitenkään, ”kiusaajia” ei kuultu asiasta, Anttila ei ollut edes käynyt kunnantalolla, Mäenpää ei ollut asioinut sihteerin kanssa jne. Mäenpää ainoastaan tiedusteli hallinto- ja talousjohtaja Mika Sillanpäältä, onko menetelty oikein ja totesi, että epäselvästä menettelystä ja aikaisemmista valheellisista esityslistateksteistä pitäisi tehdä tutkintapyyntö.

Pirttikoski käytti törkeästi virka-asemaansa hyväksi tavoitellen itselleen hyötyä ja Mäenpäälle haittaa, sekä rikkoi virkavelvollisuutensa jättämällä noudattamatta kunnan omia ohjeita häirinnän selvittämiseksi. Näitä poliisi ei halunnut tutkia.

Niin, onko laki kaikille sama? Ilmeisesti keskustan jäsentä ei saa loukata mutta perussuomalaista saa?

Olisiko kansanedustaja Hakkarainenkin jäänyt ilman syytettä jos hän olisi keskustalainen?

Juha Mäenpää (ps.)

Ilmajoki

Kommentoi