Lukijoilta: Ojajärven virheet lihansyönnissä

Vaasan vaalipiirin Vihreiden puheenjohtaja Tuomas Ojajärvi väitti mielipidekirjoituksessaan (Ilkka 14.8.) Mikko Savolan (kesk.) tietoja lihansyönnistä vääriksi.

Ojajärven kirjoitus sisälsi niin paljon virheitä, että on pakko puuttua muutamiin räikeimpiin.

Ojajärven mielestä suon ja metsän raivaaminen pelloksi asettaa suomalaisen lihantuotannon samalle viivalle esim. brasilialaisen lihan kanssa. Ainoa erottava tekijä brasilialaisen lihan haitaksi on rahti ulkomailta. Suomessa raivataan lannanlevityslain pakottamana uutta peltoa noin 4 000 hehtaaria vuodessa. Mm. Brasilian ja Indonesian sademetsiä raivataan vuosittain palmuöljyn ja soijan tuotantoa varten lähes Suomen pinta-alaa vastaava määrä.

Mittakaavassa on valtava ero. Lisäksi suomalaiset pellot raivataan nurmen tuottamiseksi, mikä jo sinällään on hiilen nielu.

Ojajärven mukaan meillä käytetään lihantuotannossa runsaasti tuontisoijaa ja rapsia. Niiden osuus kaikesta rehusta on silti vain noin viisi prosenttia.

Sen määrä laskee edelleen. Suomessa toimii VTT:n ja Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR ry, joka kehittää proteiiniomavaraisuutta kohti kestävän kehityksen mukaista hiilineutraalia ruokaketjua.

Vihreiden mielestä suomalaiset syövät lihaa liikaa kansanterveyttä alentavalla tavalla. Suomi on kuitenkin EU:n keskiarvon alapuolella. Ruotsissakin syödään lihaa meitä enemmän. Ojajärvi tulee linkittäneeksi suomalaisen maatalouden kansansairauksiemme lähteeksi.

Ruuan tuottajat saivat taas uuden syytteen, Itämeren ja ilmaston pilaamisen sekä lajikadon lisäksi. Miten ympäristöystävällistä ja eettistä on vihreiden suosima vegaaninen ruoka? Selasin vegaaniravintoloiden tarjontaa enkä tunnistanut sieltä juuri lainkaan suomalaisia elintarvikkeita. Piti oikein etsiä Wikipediasta, millaisia ovat kikyherneet, hummus, falafel, tofut ja monenlaiset soijatuotteet.

Miten ilmastoystävällisiä ovat maapallon toiselta puolelta rahdatut soijat sun muut? Näiden eksoottisten ruokien viljelyyn raivataan sademetsiä ja tuhotaan uhanalaisten eläimien elinoloja. Eikä työvoiman käyttö taatusti täytä suomalaisen ay-liikkeen työehtoja.

Ilpo Pernaa

Kauhava

Kommentoi