Lukijoilta: Oikeistopopulismi heikentää Suomea

Amerikka ensin, Puola ensin, Unkari ensin, Italia ensin... ja Suomi ensin. Trumpin oikeistopopulistinen vaaliteema on valitettavasti levinnyt laajalti Euroopassa. Se merkitsee kansainvälisen yhteistyön vähenemistä ja Euroopan unionin heikkenemistä, mikä on Suomen kansallisen edun vastaista.

Menetyksiä tulee taloudessa, turvallisuudessa ja ilmastonmuutoksen torjumisessa, jos oikeistopopulismi ja nurkkakuntaisuus etenee.

USA:lla tai Sveitsillä voi olla varaa tuijottaa vain omaan napaan, Suomella tai Ruotsilla ei.

Suomen vientiteollisuus tarvitsee vapaita EU:n sisämarkkinoita. 60 prosenttia viennistä menee EU-maihin. Kolme tärkeintä vientimaata on EU:n jäseniä, kymmenestä tärkeimmästä niitä on seitsemän.

Nimenomaan Suomi häviää, jos EU:n vapaiden sisämarkkinoiden kehittäminen hidastuu tai EU:n asema maailmankaupassa huononee.

Oikeistopopulismi on Suomelle myös turvallisuusriski. Heikko EU on tunnetusti Putinin Venäjän tavoite. Oikeistopopulistit jakavat tämän tavoitteen ja saavat sille suoraa tukea Venäjän ”trollitehtaista”.

Eristetty ja suurvalta-asemaansa korostava itänaapuri merkitsee ongelmia Suomelle, mikä on historian tosiasia. Hajanainen Eurooppa ei kykene estämään uusia ”Krimin valtauksia” ja Trumpin USA ei ole niistä kiinnostunut.

Ilmastonmuutoksen hidastamisessa tarvitaan runsaasti kansainvälistä yhteistyötä. Suomi ei yksin kykene vaikuttamaan Kiinan, Intian tai USA:n ilmastopolitiikkaan, mutta yhtenäinen EU voi.

Trumpin hallinto ei hyväksynyt Rovaniemellä arktisen neuvoston yhteistä julistusta, jossa olisi huomioitu ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit arktiselle alueelle. Oikeistopopulistit Suomessakin siteeraavat Trumpin ilmastonmuutosta väheksyvää politiikkaa.

Oikeistopopulistit luulevat jyrkän maahanmuuton vastaisen politiikan ajavan heidät paitsioon. Se on kuitenkin vain yksi kysymys muiden joukossa.

Kyösti Nyyssölä

Seinäjoki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset