Lukijoilta: Nyt Paavo Väyrynen keskustapuolueen puheenjohtajaksi!

Pidetyt eduskuntavaalit ja EU-vaalit osoittivat meille kaikille ikämme keskustapuoluetta kannattaneille suomalaisille, mikä merkitys keskustapuolueen todellisella henkisellä ja aatteellisella johtajalla, kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysellä puolueelle on.

Paavo Väyryseltä estettiin pääsy keskustapuolueen ehdokkaaksi molemmissa vaaleissa ja keskustapuolue hävisi vaaleissa 18 kansanedustajapaikkaa ja EU-vaaleissa yhden kolmesta. Jos tällainen kehitys jatkuu, niin keskustapuolue lakkaa olemasta tai hajoaa... Ettei näin kävisi, minä vetoan syvällisesti keskustanuoriin, että nyt on nopeasti ryhdyttävä kaikkiin toimiin Paavo Väyrysen nostamiseksi keskustapuolueen puheenjohtajaksi jo tulevassa ensi syksyn ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Koko itsenäinen Suomi saa olla kiitollinen keskustapuolueelle siitä että puolueesta on noussut todellinen kansanjohtaja Urho Kekkonen, joka on kyennyt määrittelemään oikein sen ulkopolitiikan, joka Suomelle sopii. Minä sotaveteraanina pystyn tämän todistamaan. Lokakuussa 1943 sain 17-vuotiaana kutsun asepalvelukseen. Sota-aika oli silloin vielä kesken, mutta kyllä sotilaillekin aina tieto kulki siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Minä kuulin kansanedustaja Urho Kekkosen pitäneen Ruotsissa (ns. liivintaskupuheen, että venäläisten kanssa pitäisi tehdä rauha). Tällaiselle puheelle ei silloin vielä minkäänlaista arvoa annettu ja kymmeniätuhansia sotilaita ehti vielä kaatua, ennen kuin valtiojohto tajusi että Kekkonen oli oikeassa.

Urho Kekkosesta tuli sitten presidentti yhden äänen enemmistöllä 1956. Urho Kekkonen huomasi pian, että hänen määrittelemänsä ulkopolitiikkaan Suomen kansan luottamus kasvoi nopeasti ja presidenttikaudet jatkuivat...

Kekkonen ei vapaaehtoisesti halunnut luopua vallastaan ja hän valitsi vuonna 1970 vaaleissa eduskuntaan tulleen nuoren kansanedustajan Paavo Väyrysen suojatikseen, josta hän alkoi kasvattaa itselleen seuraajaa. Urho Kekkonen oli presidenttinä kuolemaansa asti ja presidenttivuosia kertyi 25 vuotta ja Paavo Väyrynen eduskunnan tietokirjojen mukaan ulkoministerinä 16 vuotta.

Kun Paavo Väyrynen on edelleen hyväkuntoinen, pidän välttämättömänä, että hänet vedettäisiin takaisin keskustapuolueeseen ja tällä ratkaisulla varmistettaisiin keskustapuolueen pysymistä edelleen vahvana vaikuttajana Suomen politiikassa. Kun minä pidän Paavo Väyrystä ylivoimaisena henkilönä presidentin tehtävään Sauli Niinistön jälkeen, niin puolueisiin Suomessa on niin vahva luottamus, että tämäkään asia ei toteudu ellei Paavo Väyrynen ole keskustapuolueen ehdokkaana seuraavissa presidentinvaaleissa.

Heimo Linna

sotaveteraani, ent. kansanedustaja ja ministeri Perho

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset