Lukijoilta: Näin meillä

”Mumma, kuollaanko me nyt”, kysyy 8-vuotias peloissaan.

Lapsi näkee asiat omalla tavallaan. Taas kerran on vedetty väärästä narusta sotkemalla viattomat lapset politiikkaan. Ilmastotalkoot on hieno asia, mutta ei näin toteutettuna.

Aloitettaisiinko vaikka nuorison asennekasvatuksella. Senkin voisi aloittaa nimenomaan kotoa, jota koulu voisi myötäillä. Jokainen teini voisi aloittaa vaikka siivoamalla oman huoneensa.

Seuraavaksi nuoriso voisi miettiä ostoksiaan: sipsiä, karkkia, limsaa, energiajuomaa, munkkipossuja joita syövät päivittäin. Entäs kun ”namit” on syöty? Mihin roskat? Ei ainakaan roskikseen, sotkusta päätellen.

Sitten muotivaatteet, jotka vaihdetaan päivittäin, mopoautot, meikit, mopot, nuuskat, tupakat, grilliruuat, jolla kuitataan kouluruoka ym.

Vanhemmat kuskaavat pienetkin matkat autolla, ei viitsitä liikkua nimeksikään. Kyllähän näiden asioiden takia kannattaakin lakkoilla ja pinnata koulusta. Moniko oli aidosti asian takana?

Tiedän monta ihmistä, jotka huutavat suureen ääneen, vaikka ei tiedä mitä huutaa, mutta kun on niin hienoa ja trendikästä huutaa, kunhan se ei vain mua koske!

Onhan niitä nyt muitakin tekoja nähty, lopetetaan vain esimerkiksi kaikki pikkukoulut, joihin oppilaat vielä suurimmaksi osaksi kulkivat pyörillä/ kävellen. Nyt autot kulkevat edestakaisin vieden ja tuoden. Säästöjä tulee ja maailma pelastuu.

Meidän posti siirrettiin Seinäjoelle. Työntekijät varmaankin kulkevat työmatkat kävellen tai pyörällä. Toivottavasti eivät postiautotkin kulje edestakaisin. Kyllä oli valtava ympäristöteko. Siitä vaan huutamaan tavalliselle kansalle lisää ympäristörajoitteita, eihän niitä kenenkään muiden tarvitse noudattaa.

Siirretään vain kaikki työpaikat suuriin kaupunkeihin, siellähän ei kuulu mikään saastuttavan maailmaa. Sitten kun on saatu maaseutu autioksi ja siirretty ”haittasuomalaiset” sieltä pois, niin ne kaupunkien ympäristöaktivistit voisivat muuttaa niihin autiotaloihin, voisivat sitten toteuttaa siellä saasteettomampaa maailmaa.

Moneen autiomökkiin voi varmasti asettua asumaan lähes ilmaiseksi. Olisi luonnonrauhaa, voisi kasvattaa ruokansa itse, ajella polkupyörillä, pestä pyykit/astiat käsin, oman kaivon vedellä, lämmittää aurinkoenergialla ym. ja näkisi ihan livenä niitä ihania susiakin. Eikä niistä sivukylistä kauppoihinkaan ole kuin 20–30 km sivu, äkkiähän se nyt pyörällä/kävellen taittuu. Ei niissä kaupoissa tietysti tarvitse kovin usein käydä kun ollaan omavaraisia, pitää tietysti vain muistaa, ettei vahingossa harjoita maataloutta tai turkistarhausta. Aktivistit näppärinä varmaankin keksivät mistä saadaan elanto, ettei saastuteta.

Moniko olisi valmis tinkimään omasta hyvinvoinnistaan tai firmat voitostaan? Voihan sitä aina esittää ulkokullattua muiden edessä. Suomi on jo nyt maailman siisteimpiä ja vähäpäästöisimpiä maita. Kannattaakohan sitä tosiaankin toitottaa maailmalle, kohta on uusi pakolaisaalto rajoillamme (ilmastopakolaiset). Tänne muuttaa lisää ihmisiä, jotka eivät piittaa isänmaastamme ”piirun vertaa”. Sitäkö haluamme?

Näitä asioita kun miettii tavallisena kansalaisena, tulee väkisinkin mieleen: ”Olenko minä tyhmä vai joku muu?”

Riitta Ketola

tavallinen kansalainen

Kurikka

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset