Lukijoilta: Moni elää Yle-aikaa

Useimmissa televisio-ohjelmia arvostelevissa kirjoituksissa puhutaan vain Ylen eli Yleisradio Oyj:n ohjelmatarjonnasta, vaikka ainakin kuitua pitkin on tarjolla noin 150 kanavaa.

Yle on oikeastaan eduskunnan media, sillä se on säätänyt lailla ohjelmatarjonnan perusteet ja vielä kansanedustajista koostuva hallintoneuvosto valvoo, että Yle noudattaa lakia. Eduskunta on myös päättänyt Ylen rahoituksesta. Yleisradio-nimikin sanoo, että pitää lähettää jokaiselle jotakin. Ylelle on asetettu muun muassa velvoite edistää kotimaista kulttuuria.

Tämän päivän (9.7.) ohjelmistosta löytyivät kotimaiset elokuvat Pikku pelimannista viulun kuninkaaksi, Härmä, Kohta 18 ja Kummeli V. Radiokanavalta YLE Klassinen kuulee lisää korkeakulttuuria.

Mikään kanava ei tietenkään ole ilmainen. On vain erilaisia rahoitustapoja. Ylen rahoitus on läpinäkyvä eli vero. Sitä ei tarvitse pienituloisten maksaa lainkaan, hyvätuloiset maksavat sen heidänkin puolestaan. Lupamaksu oli tasamaksu.

Mainoskanavien tarkoitus on kerätä omistajilleen mahdollisimman paljon rahaa myymällä mainosaikaa. Mutta jos ne näyttäisivät vain mainoksia, niin kukaan ei niitä katsoisi. Sen takia pitää laittaa mainosten väliin ohjelmanpätkiä houkuttimeksi katsoa mainoksia.

Maksamme siis mainoskanavat mainostettujen tuotteiden ja palvelujen hinnoissa. Lisäksi radio-, netti-, lehti- ja suoramainonnan. Tämä on piilorahastusta, jonka suuruutta ei osata arvostella.

Maksukanavatarjonta on suurta. On eri ohjelmatyyppeihin keskittyneitä. Voi valita itselleen eniten kiinnostavan kanavapaketin. Penkkiurheilijoille on runsaimmin tarjontaa. Tulee lapsille ohjelmia ja aikuisviihdettäkin.

Lisäksi netin nopeus on noussut niin, hd-tason elokuvakin siirtyy hyvin ja tietysti musiikki.

Kohta joku alkaa puhua siitä kuuluisasta mökin mummosta, että kuinka se ei osaa käyttää nykyaikaista tekniikkaa. Olisiko pitänyt loikata digitelevisioon vasta sitten, kun viimeinenkin putkitelevisio on viety museoon tai romutettavaksi?

Omaisten ja ammattihoivaajien pitää auttaa vanhuksia pysymään kehityksen mukana tai olla linkkinä vanhuksen ja digimaailman välillä.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi