Lukijoilta: Mitäs myö järviseutulaiset

Selailin tuoresta Pohjalaisuuve käskiriaa, jonka ala- tai pääotsikko on Mitäs me eteläpohojalaaset. Kiria palautti mieleeni Etelä-Pohjanmaa murresseura Rannien takavuosijen kirjotuskilpailu. Osallistuin siihe pilke silmäkulmassa Järviseuvu murteella.

Pyysin apuva keskikoulukaveriltani. Hän on jo äitinmaijossa imeny Lappajärve murteen, tehny ansijokkaan kratunsa vepsän kiele kontitionaalista ja arvostellu kolmisen tuhatta ylioppilasainesta. Kaverini neuvo minuva: ”Murretta on hankala kirjoittaa kun se on puhetta. Erityisen kenkkumainen on juuri tuo Lappajärven murteen loppu-n joka väliin on kokonaan kadonnut ja väliin on vielä säilynyt” ja anto lisäks jouko muitaki ohjeita murtee kirjottamisesta kuten ”Partisiipiin perfekteihin ja -kinpäätteisiin lisäsin parit assimilaatiotapaukset, esim. oli olluk kylymä hiki, oli uinukkukik Kivipuro” lahtee. En saanu kilipailussa ees kunnijamainintaa. Ku kilpailukutsussa luvattii arvijoija murtee puhtaus numeroin niin peräsin numerovani, mutta oottelen vieläki murresseura vastausta.

Pohjalaisuuve käskirian tekijät olivat kysyneet kolomeltatoista eteläpohjalaiselta koko totuutta pohjalaisuuvestaan. Vastaukset ei kuitenkaa paliastanu ees osatotuutta ku joukossa ei ollu yhtää järviseutulaista, näytteliä Jussi Lampi oli sentään syntyny Lappajärvellä. Pienijä ohimainintoja oli saanu Saarikenttä, Lappajärve mattokauppijaat, Petra Olli, Arto Melleri ja Eero Nelimarkka. Valokuva vaikka Pohjanmaa Kolilta Vimpeli Lakejaharjulta Lappajärve selä yli tai satasaarisesta Evijärvestä ois täyventäny kirian lukijoijen ilmeise hatarija käsityksijä Järviseuvu maisemista. Sekää yleistys ei pijä paikkaansa, että kaikki eteläpohjalaiset ois körttiläisijä, ku varsinki Alajärvellä on paljo matkalaisija Lestatiuksen kapejalla viittatiellä.

Pohjalaisuuven käskirjaa lukijessani tuli mieleeni etteivät sen toimittajat oikein tunne maakuntamme asutus- ja väestöhistorijaa varsinki ku Pohjanmaaha kuuluu myös Keski- ja Pohjoispohjanmaa. Ilkan päätoimittaja Satu Takalaltaki lipsahti käskirjassa: ” Yhdessä olemme eteläpohjalaisia, jotka käyttävät arkikielessä eteläpohjanmaan murretta”.

Joulupukiltaki oli menny paasmat sekasi, kun se toi minulle jussipaija. Puki akka ei ollu ees sitä tikunnu vaan pukki oli kallannu paitaa ja löytäny sen Rustaamispuojista. On se kyllä iha lämmin paita ja sitä ilkijöö järviseutulaisena justii ja justii pitää ku kukaan ei oo sille ainakaa vielä eessä päin nauranu ja väittäny paitaani Kosolan Vike paijaks.

Veikko Leväniemi

järviseutulainen

Valokuva vaikka Pohjanmaa Kolilta Vimpeli Lakejaharjulta Lappajärve selä yli tai satasaarisesta Evijärvestä ois täyventäny kirian lukijoijen ilmeise hatarija käsityksijä Järviseuvu maisemista.

Kommentoi