Lukijoilta: Miksi vähäisemmästä rikkomuksesta saa suuremman sakon?

Lähestyin äskettäin SDP:n, RKP:n, vihreiden, vasemmiston ja kokoomuksen 123:a kansanedustajaa tiedustelemalla heiltä, onko tasa-arvo Suomessa toteutunut, kuten voimassa oleva Suomen perustuslakissa sanotaan. Perustuslaissa on turvattu yksilön perusoikeudet. ”Lain on oltava kaikille sama, sana on vapaa, voi uskoa tai olla uskomatta, voi kokoontua ilman lupaa, voi valita asuinpaikkansa ja liikkua vapaasti.”

Kaikkien puolueiden edustajat puhuvat paljon tasa-arvosta joka tilanteessa, mutta vallitseeko Suomessa todellinen tasa-arvo, ja pyrkivätkö he lainsäätäjänä sitä kunnioittamaan ja noudattamaan, että kaikki ovat samoihin rikkomuksiin verrattuna samassa asemassa.

Eli aiotteko muuttaa lain tasa-arvoa vastaavaksi?

Kerroin kansanedustajille esimerkkejä, joita olin lukenut uutisista. Ne ovat saaneet itseni kiukustumaan, kun miltei joka tilanteessa he käyttävät sanoja tasa-arvo ja tasa-arvoinen Suomi.

”NHL-tähti Rasmus Ristolaisen jättimäiset ylinopeussakot ovat nousseet puheenaiheeksi Suomessa ja myös rapakon takana.”

Muun muassa USA:ssa Buffalo Sabresia tiiviisti seuraava urheilutoimittaja Dan Fetes oli hämmästynyt Ristolaiselle annetuista rapsuista. ”On ällistyttävää, että ylinopeussakkojen määrä Suomessa perustuu saajan tuloihin. Sen vuoksi Rasmus Ristolainen sai suuremmat sakot kuin on kotitaloni arvo”, Fetes kirjoitti.

Ristolainen ajoi Turun keskustassa 81 km/h alueella, jossa nopeusrajoitus on 40 km/h. Ristolainen sai rangaistukseksi 40 päiväsakkoa, joista kertyi yhteensä maksettavaa 120 680 euroa. Ristolaisen 120 680 euron sakot on rikokseen verrattuna täysin kohtuuton, jos vertaa rattijuopon saamaan tuomioon vastaavista ylitysmääristä, ehkä muutama satanen sakkoa, ehdollista vankeutta vamman tuottamisesta, kivusta ja särystä 1 200 euron korvaus uhrille. Onko oikein?

Pääsiäisaattona iltapäivällä Siilinjärvellä Jännevirran kohdalla ajoi henkilöauto rajua ylinopeutta 80 km:n nopeusalueella. Tutkaan jäi varmuusvähennyksenkin jälkeen lukemiksi vielä 169 kilometriä tunnissa. Vauhtia oli yli tuplat liikaa.

Syyttäjä perui oikeudenkäynnissä ajokieltovaatimuksen. Sakkoja Pohjois-Savon käräjäoikeus toki määräsi nuorena henkilönä tehdystä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. 80 kappaletta kuuden euron hintaisia päiväsakkoja tiesi 480 euron laskua.

Ristolaisen rikos on vähäisempi, mutta seuraamus 252 kertaa suurempi, miksi? Eikä vastauksia, joissa ”tasa-arvo” ja ”oikeudenmukaisuus”.

Paavo Peltola

Kälviä

Kommentoi