Lukijoilta: Miksi suunnistus ei olympialaji?

Voidaan todeta, että jokainen muu urheilulaji, paitsi suunnistus on enemmän ja vähemmän ryvettynyt erilaisista vippaskonsteista menestykseen pyrittäessä. Dopingin käyttö johtuu nykyisestä rahan mahdista, suurista palkkioista joista hyötyy menestyksen myötä.

Kielletyt aineet eli doping ym. ovat edelleen yleisessä käytössä maailman huipulla urheileville monissa lajeissa. Tätä monet käryt osoittavat, kun testejä tehdään vastuullisesti.

Suunnistus on säilynyt ns. kiellettyjen konstien kiusauksista minimissä sen johdosta, että siinä tarvitaan fyysisen kunnon lisäksi terävää älyä ja jokaisena hetkenä harkintakykyä.

Dopingin, hypnoosin ja geenien hyödyntämisen ”pehmittämillä” aivoilla eivät reitinvalinnat ym. onnistu toivotulla tavalla. Suunnistuksessa tarvitaan kovaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Suunnistusta voidaankin kehua kaikin tavoin esimerkilliseksi urheilu- ja liikuntalajiksi. Sen kehittämiä taitoja tarvitaan myös jokapäiväisessä elämässä.

Suunnistaessa epäonnistumisen, onnistumisen ja liikunnan riemuista pääsevät osallisiksi kaiken ikäiset monilla tasoilla, iltarasteista SM-, EM- ja MM-mitaleille saakka.

Se kuitenkin ihmetyttää, ettei nykyään maailmanlaajuisesti paljon harrastettavaa ja monipuolisesti ihmistä kehittävää, todellista urheilulajia ole vielä hyväksytty olympialajiksi. Näin suunnistus pitäisi olla jo olympialaisten hengen mukaisestikin kesällä ja talvella.

Selitykseksi ei enää riitä, ettei suunnistus ole yleisölaji. Tällaisilta väitteiltä vievät pohjan pois suuret suunnistuksen massatapahtumat ja MM-kilpailut.

Televisioinnit ja stadionin läpijuoksut sekä sprintit kaupunkiympäristöissä todistavat lajin yleisöystävällisyyden sekä kiinnostavuuden. Lisäksi maailmanlaajuinen harrastuspohja puoltaa sitä olympialajiksi.

Suunnistus onkin tänä aikana kiinnostavampia urheilun yleisölajeja. Eihän esimerkiksi voittajaa tiedä ennakkoon. Jos yhdenkin rastin löytyminen epäonnistuu, niin suosikki on kaukana kärjestä. Tv-kuvaa saadaan katsottavaksi nykyään mielenkiintoisesti koteihin ja katsomoihin.

Onkin järjen vastaista, ettei suunnistus ole kesä eikä talviolympialaisten lajina. Edustaahan suunnistus aidoimmillaan huippu-urheilunakin nykysuuntausta ja tavoitteita. Onhan kyseessä luonnossa tapahtuva laji, joka ei vaadi kalliita välineitä, eikä suorituspaikkoja. Ehkä se siksi ei olekaan urheilulla bisnestä tekevien suosiossa?

Toivottavasti ryhdytään pontevammin jo lähitulevaisuudessa sanoista tekoihin ja suunnistuksesta päätetään tehdä olympiakelpoinen. Kuuluhan olympialaisiin lukematon määrä ns. humpuukilajeja, joilla ei ole mitään tekemistä urheilun ja fyysisen kunnon kanssa. Esimerkiksi talvikisoissa suuri määrä eri kelkkailulajeja ym. Kesäkisoissa mm. rugby jne...

On häpeäksi koko olympia-aattelle, ettei aidoimmillaan ihmisen fyysistä ja henkistä suorituskykyä mittaavaa lajia ole hyväksytty olympialajiksi!

Kuluneena kesänä saimme jännittää ja ihastella tv:stä kuinka hieno yleisölaji suunnistus on nykytekniikan mahdollistamana. Kisajännitys välittyi ”joka niemestä ja notkelmasta” ja pusikoistakin ihasteltavaksemme monista kilpailuista. Huippuna Jukonlan viesti, EM-, MM- ja MC-kilpailut.

Yleisradion ohjelmista päätöksiä tekevät ansaitsevat kiitokset, että kansalaisilta kerätyille varoille saamme ainakin tällä tavoin hyvää vastinetta euroillemme!

Pentti Hautala

Töysä

Televisioinnit ja stadionin läpijuoksut sekä sprintit kaupunkiympäristöissä todistavat lajin yleisö- ystävällisyyden sekä kiinnostavuuden.

Kommentoi