Lukijoilta: Miksi kansainväliset opiskelijat eivät jää Suomeen töihin?

Koulumaailmassa pitkään mukana olleena uskallan sanoa, että Suomen koulutusjärjestelmä ei tällä hetkellä vastaa täysin uuteen kansainväliseen koulutustarpeeseemme ja työvoimapulaamme.

Peruskoulu on ollut menestystarina. Pisatutkimusten tuloksilla olemme saaneet ylpeillä. Viime vuosina tulokset ovat huonontuneet. Suomeen on tullut runsaasti työperäisiä maahanmuuttajia lapsineen, kansainvälisiä opiskelijoita ja turvapaikanhakijoita.

Jo peruskoulumme on vaikeuksissa, koska maahanmuuttajien koulutustaso on hyvin erilainen. Puutteellinen Suomen kielen taito tuo uusia haasteita peruskouluihin, lukioihin, ammattikouluihin ja korkeakouluihin.

Tällä hetkellä Suomessa on sekä työvoimapula että iso rakenteellinen työttömyys.

Joskus itsekin olen kritisoinut sitä, että ulkomaalaiset vievät suomalaisilta koulutuspaikkoja ja työpaikkoja.

Paremmin asioihin perehdyttyäni minulle nopeasti selveni, että Etelä-Pohjanmaalla on riittävästi toisen asteen oppilaspaikkoja. Ongelmana alueellamme on oppilaspula.

Tässä syy, miksi hyväksyn sen, että alueemme oppilaitoksiin otetaan kansainvälisiä opiskelijoita, joiden opinnot Suomen valtio maksaa.

Ongelma on siinä, että valmistumisen jälkeen kansainvälisistä opiskelijoista vain harvat siirtyvät Suomen avoimilla työmarkkinoille koulutustaan vastaaviin tehtäviin Suomen työvoimapulastakin huolimatta. Sama tilanne on jopa Suomessa korkeasti koulutettujen huippuosaajien kohdalla.

Vain joka kolmas korkeasti koulutettu ulkomaalainen jää Suomeen töihin. Tilanne on todella surkea.

Suomi kouluttaa, mutta Suomen avoimet työmarkkinat eivät kiinnosta vai eivätkö suomalaiset yritykset ole halukkaita ja innostuneita palkkaamaan ulkomaalaisia, jotka on koulutettu Suomessa valtion varoilla.

Asko Salo

Seinäjoki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset