Lukijoilta: Maaseudulla julkinen liikenne kulkee, aikataulut eivät sovi töihin

Päästötavoitteiden kiristyessä pikavauhtia niin EU-tasolla kuin Suomessa, on viimein syytä kääntää katseet joukkoliikenteen kehittämiseen maakunnallisesti. Kaksoisraidehanke on tietenkin kärkihankkeemme, joka osana päärataa on merkittävä loikka oikeaan suuntaan siirrettäessä pendelöivä kansa yksityisautoilusta kohti ekologisempaa liikkumista, unohtamatta elinkeinoelämälle tärkeää alueellista saavutettavuutta.

Maakunnan sisäisen liikenteen kehittäminen on kuitenkin jäänyt vuosien saatossa lapsipuolen asemaan. Kasvukeskuksen ja seutukuntien välistä liikennettä tulisi viipymättä järkiperäistää, jolloin työssäkäyvät eivät päivästä toiseen ajaisi autoillaan peräkanaa töihin ja takaisin. Hulluuttahan se on! Tilastojen (2016) mukaan Kuortaneelta käy muualla töissä yli 500 henkeä.

Autoilun kustannusten jatkuva kiristyminen ja ympäristöystävällisyys eivät ole ainoita syitä, miksi tilanne vaatii kissan nostamista pöydälle. Julkinen liikenne on merkittävä asia myös seutukuntien työvoiman saatavuuden, potentiaalisten uusien asukkaiden ja vaikkapa matkailuyrittäjien näkövinkkelistä. Jotta kenellekään ei jäisi väärää mielikuvaa nykytilanteesta, niin esimerkkinä olevan Kuortaneen ja Seinäjoen välistä julkista liikennettä on tarjolla, aikataulut vaan eivät palvele työssäkäyviä tai urheiluopistolle päiväksi halajavia liikunnanystäviä, leiritykseen tulevista kilpaurheilijoista puhumattakaan.

Ketkä siis ovat ne asiakkaat, joita varten linja-autovuoroja tarjotaan? Koululaisille on tarjolla lukuvuoden ajaksi bussireitti sopivin aikatauluin, mutta tämä vuoro ei Kuortaneen kunnan tukemana liikenneyhteytenä kulje koululaisten loma-aikoina, eikä reitti ole tarjolla Matkahuollon sivuilla suuren yleisön hyödynnettäväksi. Koululaisten linja-autovuorojen aikataulu sopisi hyvin melko yleistä kello 8-16 työvuoroa tekeville.

Mahdollisuuksista tiedottaminen on avainasemassa. Yksinkertaisesti säätämällä aikatauluja ja laajentamalla niiden voimassaoloaikaa kattamaan myös kesäaika, mahdollistettaisiin resurssien nykyistä tehokkaampi käyttö ja huomattavasti korkeampi palvelutaso vastaten veronmaksajien todellisia tarpeita.

Normaaliin elämänrytmiin huonosti sopivat aikataulut ja paikkakunnan heikko saavutettavuus pahimmillaan pakottavat väkeä muuttamaan pois, eikä tämä ainakaan houkuttele muuttamaan seudulle, ostamaan mökkiä Kuortaneenjärven rannalta tai lomailemaan toivottavasti myöhemmin toteutuvan puutarhakylän markilla pihamaata kuokkien.

Julkisen liikenteen kehittäminen on merkityksellistä joukkoliikennettä luontevasti hyödyntävälle nuorelle sukupolvelle. Mikäli haluamme tavoittaa pienten kuntien tarjoamista elämäntyyleistä kiinnostuneet perheet, tulisi palveluja kehittää juuri heitä ajatellen. Siirretään vihdoin loppuasiakas keskiöön.

Petra Piironen

Kuortane

Kommentoi