Lukijoilta: Maakuntauudistus natisemassa

”Iltalehden käsiinsä saama virkamiesesitys on myrkkyä laajaa valinnanvapautta ja yhtiöittämistä ajaneelle kokoomukselle” (IL 7.10.) ja ”Rajua kritiikkiä maakuntamallille: maakuntauudistuksessa on lähtökohtainen valuvika, koska siinä vahvistetaan väärää hallintoporrasta, ja vieläpä sellaista mitä tällä hetkellä ei ole.” (Jan Vapaavuori (kok.) IL 7.10.).

Kokoomus vaati aikanaan Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelmaan, valinnanvapauden nimellä, julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämispakkoa ja julkisten omien palvelujen tuotannon kieltämistä kokonaan. Sote-palveluista tulisi vain yhtiöiden bisnestä verovaroilla.

Keskusta vaati tästä vastineeksi satavuotisen tavoitteensa, maakuntahallinnon toteuttamista, käytännössä puolueen aseman vahvistamista, siirtämällä tehtäviä kunnilta ja valtiolta puolueen laajasti hallitsemille maakunnille.

Perussuomalaisille riitti niin sanotun Lex-Vennamo -pykälän poistaminen laista. Pykälän mukaan valtionavustus seurasi puolueesta loikanneiden mukana. Sillä hajotettiin SMP. Nyt pykälän poistamisella Soini ja muut persu-loikkarit jäivät itse nuolemaan näppejään.

Perustuslakivaliokunta torppasi ja vesitti kesäkuussa hallituksen lakiesityksen perustuslain vastaisena. Virkamiestyöryhmä on kirjoittanut uuden esityksen perustuslakivaliokunnan lausunnon vaatimusten mukaisesti. Se on raju muutos hallituksen esitykseen.

Kokoomuksen vaatima yhtiöittämispakko ja julkisten palvelujen kielto poistetaan laista kokonaan. Julkinen valta vastaa edelleenki – perustuslain mukaisesti – sote-palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta. Yksityinen tuotanto vain täydentää sitä.

Terveyskeskus voi nyt antaa maksusitoumuksia yksityisistä terveyspalveluista. Sen tuleva nimi on asiakasseteli, ja paljon palveluja tarvitsevien henkilökohtainen budjetti.

Tavoitteena on asiakkaan valinnan mahdollisuuksien lisääminen.

Sote-bisneksen ja vallan valuminen kansainvälisille suuryhtiöille meni kokonaan nurin.

Ministeriryhmä sopi kiistansa laista viikonvaihteessa. Muutoksista virkamiesesitykseen ei tätä kirjoitettaessa ole tietoa. Ne voivat olla enintään pilkun viilaamista. Muun estää perustuslakivaliokunnan kanta.

Maakuntauudistus rakoilee niinikään. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kutsui keskustan ajamaa maakuntauudistusta onnettomaksi harjoitukseksi ja byrokratian kasvattamiseksi. Uudistusta on vaadittu laajemminkin tarpeettomana hylättäväksi.

Vapaavuori järjesti 5.10. Helsingissä sote-asioista maan 21:n suurimman kaupungin johtajien ”kapina-kokouksen.”

C21-kokouksen kannanotto edellyttää maakuntauudistukseen muutoksia. C21 haluaa, että isot kaupunkiseudut ja kuntayhtymät saavat itse hoitaa keskustan valtiolta maakunnille ajamia tehtäviä, kuten työllisyyteen ja yrittäjyyteen liittyvien palvelujen järjestämisen.

C21 edustaa yli puolta Suomen väestöstä, ja selkeästi vielä suurempaa osaa bruttokansantuotteesta. Soten tuskien taival jatkuu.

HEIKKI SANTALA

järjestöneuvos Kauniainen

Kommentoi