Lukijoilta: Lyhyesti

Pieni toivomus kauppiaille

On hyvä asia, että täällä maakunnan keskuksessa löytyy eri puolilta kaupunkia sellaisia pullo- ja tölkkipanttiautomaatteja, jotka ottavat vastaan lähes kaikenlaisia pulloja ja tölkkejä.

Toivoisin kuitenkin, että niitä huollettaisiin riittävän usein, ettei koneisto takkuile. Esimerkiksi tunnistimet voisi pitää niin puhtaina, ettei samaa pulloa tai tölkkiä tarvitsisi yrittää tunkea koneeseen monta kertaa. Sellainen hidastaa prosessia paljon, mikä on kiusallista varsinkin pyhien jälkeen, kun monet palauttavat pullojaan ja tölkkejään jätesäkkikaupalla.

Olisi myös toivottavaa, että seuraavan sukupolven panttiautomaateissa olisi nopeammin vetävä hihna, niin että pullojen ja tölkkien työntely sujuisi rivakammin.

Onko tarpeen, että kone pysähtyy silloin, kun mukaan livahtaa pantiton pullo tai tölkki? Niistä ei kylläkään saa rahaa, mutta olisi parempi palauttaa ne muiden mukana, kuin heittää ne roskiin. Jos tästä tulee kauppiaalle kustannuksia, niin se pitäisi jotenkin korjata. Voisihan kauppias tällaista palvelua myös mainostaa. Sillä voisi olla myönteisiä sivuvaikutuksia.

Useiden kauppojen vakioasiakas

Seinäjoki

Macbeth ja eteläpohjalaiset

Televisio viitosella tuli pyhäinmiesten päivänä elokuva, joka koskettaa myös eteläpohjalaisia. William Shakespearen näytelmään pohjautuvassa historiallisessa sotadraamassa Skotlannin kuningas Duncanin riveissä taistellut Macbeth palaa voitokkaalta sotaretkeltä aseveljensä Banquon kanssa. Kotimatkalla miehet törmäävät kolmeen noitasisarukseen, jotka ennustavat Macbethistä kuningasta ja Banquesta kuningasten sukulinjaa.

Eteläpohjalaisen Maria Västilän ja Nelimarkka-suvun jälkeläiset polveutuvat Macbethin surmaamasta Skotlannin kuninkaasta Duncanista.

Malcolmin ensimmäisen puolison juuret ovat sikäli mielenkiintoiset, sillä Ingibiorg Finnsdottir oli Norjan kuningas Olavin veljentytär. Hänen sukujuurensa alkavat nykyisen Suomen puolelta muinaisesta Kainuusta.

Kveeni

Tubettajan työuupumus?

Yle nosti aamu-tv:ssä esiin tubettajan, joka oli työstä uupunut. Kuinka sellainen voi työstä uupua, joka ei koskaan ole töitä

tehnyt? Ei ole ainakaan työstä tullut hiki.

Perhe, joka rakentaa työn ohella omakotitaloa. Yksinhuoltajat, jotka hoitavat työn ohella lapset. Vanhemmat, jotka työn ohella kuljettavat monta kertaa viikossa.

Tv-toimittaja oli mennyt helppoon, voi hellanlettas, työstä on

tullut väsy.

Kulkijapoika

Lapua

Kirkko on jäsentensä kuva

Radio Dein seurakuntavaalipaneelissa 5.11. osa panelisteista antoi ymmärtää, että valtuustossa ei ole mitään mahdollisuutta päättää mitään koskien samaa sukupuolta olevien avioliittoa, kun kirkolliskokous on jo tehnyt päätökset ja niitä vain noudatetaan.

Valtuusto voi kuitenkin monella tavalla vaikuttaa siihen, että seurakunnassa kohdellaan kaikkia tasa-arvoisesti. Tilojen käytössä, toiminnassa, rahankäytössä ja vaikkapa seurakunnan viestinnässä ja työntekijöiden koulutuksessa ym. voidaan kiinnittää huomiota tasa-arvokysymyksiin, siis myös muissa kuin vihkiasioissa.

Kirkolliskokous ei ole tehnyt päätöstä vihkimisestä vielä suuntaan tai toiseen. Noin vuoden päästä käydään kirkolliskokousvaalit, joissa uusi valtuusto pääsee valitsemaan uusia maallikkoedustajia.

Siksi nämä vaalit ovat avioliittokysymyksen kannalta erittäin tärkeät.

Tahdon kirkossa, Seinäjoki

Tahdon kirkossa, Kurikka

Tahdon kirkossa, Lapua

Uskomus- puhaltimista

Markkinoilla on ollut pitkään ns. kamiinapuhaltimia, joiden luvataan muodostavan oman energialähteensä ja levittävän kamiinan lämpöä huoneeseen.

Tuulimylly kuitenkin vain pyörii ylöspäin menevässä, lämpimässä ilmavirrassa. Ei vapaasti pyörivä tuulimylly aiheuta tuulta. Kumma, että kuluttajaviranomainen ei ole puuttunut harhaanjohtavaan mainontaan, kun laitteet ovat lisäksi kalliita. Mutta näyttäväthän ne toisaalta olevan mukavia koristeita ja mobile-taideteoksia.

Ilon pilaaja

Susien suojelu liian pitkälle?

Erityisesti Suupohjassa sudet ovat puheenaiheena päivittäin. Miksi sudet saavat nyt mellastaa ihmisasutusten lähettyvillä, aiheuttaen kotieläinvahinkoja, metsästyskoiravahinkoja sekä pelkoa? Miksi susi on niin ankarasti suojeltu vaikka se on petoeläin, joka tappaa syödäkseen tai reviiriä puolustaakseen?

Miksi annamme sudelle ikään kuin turvapaikan täällä Länsi-Suomessa vaikka suuri yleisö on tällaista susien suojelua vastaan?

Sudentappaja

Kommentoi