Lukijoilta: Lisää arvokeskustelua yhteiskuntaan

Pikkupoikien jääkiekkoharkkoja seuratessa korviin jäi soimaan kiekkovalmentajan viesti nassikoille – Haasta Itseäsi! Tuskin tästä pikkupojat mitään ymmärsivät.

Uskon, että moni aikuinen jäi omalla kohdallaan miettimään, missä pitäisi itseään haastaa.

Kaamos ilman lunta haastaa ketä tahansa. Nyt on löydettävä tie syvempiä arvoja kohti.

Seurakuntavaalit ovat ovella. Kansalaiset kaipaavat paimeniaan tuomaan arvoja ja ajatusten siemeniä arvojen puutteessa sykkiviin sydämiin. Uusilla piispoilla, arkkipiispa Tapio Luomalla, Helsingin piispa Teemu Laajasalolla ja Espoon piispa Kaisamari Hintikalla on nyt haastava aika. Näitä miehiä ja naisia toivoisi näkevänsä nyt eturivissä lohduttamassa, tukemassa ja johdattamassa ihmisiä parempien arvojen äärelle.

Miksi kirkkoväen voidaan ajatella vaikenevankin? Miksi kirkosta ei juuri keskustella?

Parempaa arvokeskustelua toivoisi myös kuulevansa valtion edustajilta, pääministeriltä, hallitukselta ja kansanedustajilta. Vähän kohteliaampaa keskustelutyyliäkin heiltä jää odottamaan.

Nyt ihmiset kantavat huolta ilmastonmuutoksesta, uusista kansainvaellutuksista ja kansainvälisten sotilaallisten jännitteiden lisääntymisestä ja rasismissakin riittää pohtimista. Isällinen lohduttava puhe tulee nyt enemmän kuin tarpeeseen.

Nuoret aikuisetkin tuntuvat nyt elävän levottomassa ilmapiirissä arvojen suhteen. Lasten arvokasvatus voi jäädä koulujen varaan. Oheiskasvattajia riittää televisiosta lähtien.

Pitäisikö nyt taas alkaa soittaa kirkonkelloja nälkäkuoleman partaalla oleville miljoonille lapsille ja aikuisille? Pitäisikö samalla laittaa kädet ristiin parempien elämänarvojen puolesta? Olisiko jopa soihtukulkue kristillisten arvojen kohdalla paikallaan? Miten me jokainen haastaisimme itseämme tässä asiassa? Kyllä tässä haastetta meille itse kullekin riittää.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

Kommentoi