Lukijoilta: Kuorasjärvi ei siedä ylimääräistä löpöä

Havahduin puhelinsoittoon. Vanha mökkiläinen Kuorasjärveltä oli huolestunut. Alueen turveyrittäjä oli hakenut laajennusta toimilleen ja asia meinasi mennä vähällä huomiolla ohi.

Järvi on matala ja haavoittuva. Se ei siedä enää kahvikupillistakaan ylimääräistä löpöä. Soittajan näkemys oli varma.

Uskon siihen. Olin mukana kaupungin kesäsiirtolatouhussa 1973–2010 ja totesin, kuinka järvi hitaasti rehevöityi ja madaltui. Paitsi lapsille, järvi on kaupungin mökkiläisille lähin virkistyspaikka. Kaupunginhallitus vieraili asian merkeissä Alavudella 2000-luvun alussa ja suojelusta tehtiin yhteisiä suunnitelmia.

Kuinka on nyt? Alavuden ja myös Seinäjoen intressi on vahtia asiaa. Maakuntalehden soisi myös aktivoituvan. Ihmisille syntyy helposti mielikuva kipukohdasta, joka on hiljaisesti hyväksytty suojelukohteeksi – tämä turpeennosto. Sen jarruttelu ei ole vain etelän viherpiipertäjien asiaa, vaan jokaisen pohjalaisen, joka järviluontoa arvostaa. Tiedän tuohtuneet vastineet: halutaanko tässä vahingoittaa elinkeinoa jne.

Koetetaan nyt pysyä asiassa.

Oletan, että vanhoja ojia pistetään umpeen ja suojelutoimia toteutuu. Vanhoja kenttiä lopetetaan. Se auttaa päätöstä tässä ja nyt. Kyse on kuitenkin perspektiivistä, vuosikymmeniä jatkuneesta prosessista, joka etenee, hivuttamalla. Ei ihme, jos se vanhaa mökkiläistä huolettaa. Hän on nähnyt järven kulumisen.

Jarmo Lintala

järvien ystävä

Seinäjoki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset