Lukijoilta: Kunnanjohtaja Viitasaari viisaasti tuulivoimasta

Soinin kunnanjohtaja Juha Viitasaari kirjoitti mm. tällä Ilkka-lehden palstalla avoimen kirjeen kansanedustajille. Sanomana oli pienen syrjäisen kunnan ja tulevaisuuden edut, mm. tuulivoiman rakennuslupien saannin nopeuttamisen puolesta. Etteivät esimerkiksi valitukset pitkittäisi hankkeita. Viitasaari haluaa ensisijaisesti lupamenettelyn käsittelyn nopeuttamista.

Ihmettelen, miksi äskettäin Alavuden kaupunginjohtajan valinnoissa kalkkiviivoilla hopealle jäänyt aktiivinen kuntansa hyväksi toimija Viitasaari on jäänyt asiassa kuntalaistensa julkista tukea vaille? Kuvitelmallisten moitteiden esittäjät ovat kyllä olleet esillä mutu-mielipeteillään lehtien sivuillakin.

Totuushan on, että Soinin kunnan elinvoimaisuuden ja itsenäisyyden säilyttämisessä on käytettävä kaikki keinot hyväksi. Sitähän nimenomaan tuulivoiman hyödyntäminen olisi. Eikä siitä Soinin ympäristö heikkenisi. Päinvastoin.

Kaikki luulot tuulimyllyjen vahingollisuudesta terveydelle ovat tämänhetkisen tietämyksen mukaan kuvitelmia. Ainakin niin kauan kuin toisin todistetaan.

Viitasaari kirjoitti viisasti tuulivoimasta. Jos tuulimyllyistä olisi terveydellistä haittaa ihmisille, niin esim. saksalaiset olisivat kaikki sairaita.

Kannattaa lukea mm. tällä palstalla 31.7. julkaistu Markus E. Myllymäen kirjoitus ”Tuulisähkön hyvät puolet”.

Myllymäki muistuttaa mm. Saksassa olevan asukastiheyden 234 henkilöä neliökilometrillä, Suomessa vain 16,3. Silti Saksaan on rakennettu yli 27 000 tuulivoimalaa kansanterveyden romahtamatta. Suomessa on vain noin 700 tuulivoimalaa, ja pahoinvoinnin syytä yritetään etsiä tuulimyllyistä.

Töysässäkin on jo vuosia kylän keskellä ja kaunistuksena tuottanut sähköä Riihon tuulivoimala. Ihmiset ja ympäristön vaarallisuuden mittarit, mehiläisetkään, eivät ole lähitarhureilta häipyneet. Päinvastoin varapesät on täyttyneet muualta tulleista parvista. Mehiläisethän karttavat mm. sähkölinjoja.

Suomi sitoutui pienentämään monin tavoin hiilijalanjälkeään kansainvälisessä Mission Innovationissa, esimerkiksi kaksinkertaistamaan uusiutuviin energioihin ja järjestelmiin suuntautuvan julkisen rahoituksensa.

Maaseudun elämää kaupunkipuolue vihreiden johdolla pyritään vaikeuttamaan esimerkiksi autojen käytön suitsimisella.

Jokien vesivoiman ja atomin käytöstä energiaksi on ikuisesti kinattu. Viime aikoina ovat yllättäen tuulimyllytkin sähköenergian tuottajina kirineet kinasteluissa kärkisijoille. Niistäkin on keksitty terveydelle ja ympäristölle vahingollisia haittoja.

Tuulivoiman hyödyntämisen estämiseksi ja hillitsemiseksi on otettu ”aseiksi” mahdolliset terveyshaitat ja muut tutkimattomat mystisetkin keinot. Tuulimyllyjen kuulumattomien äänienkin taajuuksien vahingollisuutta on yritetty luokitella haitalliseksi.

Kokonaisuudessaan energian tuottamisen mahdollisuuksia ja keinoja tarkastellessa on helppo tulla sellaiseen tulokseen, että uusiutuvan kotimaisen energian käyttöä olisi varaa runsaasti lisätä. Valtiovallan pitäisi myös kannustaa nykyistä oikeudenmukaisemmin ilmastolle vähemmän haitallisen energian käytön kannustamiseen Suomessa.

Taistelussa ilmaston lämpenemistä ja saasteettomaan energiantuotantoon pyrittäessä on tuulivoiman, aurinkoenergian ja maalämmön hyödyntäminen maassamme aivan lapsenkengissä. Aika sitten näyttäisi, löytyisikö näidenkin aktiivisempi hyödyntäminen uusia tulkintoja kinastelun aiheeksi?

Päättäjät sanovat ainakin juhlapuheissa: ”Kaikki kivet käännetään”. Energioiden tuotannossa on vakavissaan lisättävä ensisijaisesti kaikkien kotimaisten uusiutuvien energioiden käytön kannusteita.

Maalaisjärjen käyttö olisi tarpeellista ja hyödyllistä, hiilijalanjälkien eli ilmastokuorman vähentämisen keinoja kehitettäessä, ja keskusteluissakin.

Samalla pitäisi muistaa ihminen. Ihmisen pitää pystyä maaseudullakin elämään, asumaan ja liikkumaan paikasta toiseen.

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi