Lukijoilta: Kulttuurin harrastaminen läpivalaistuksessa

Yliopistoihin, sivistyksen kehtoon, pääsy on kovan työn ja stressin takana. Tässä asiassa olisi paljon pohdittavaa. Mitä pitäisi muuttaa ja miten tätä taivalta yliopistoihin pitäisi helpottaa?

Ketkä sitten harrastavat kulttuuria? Suuremmassa mittakaavassa meitä keski-ikäisiä ja sen jo ylittäneitä naisia löytyy eniten kulttuuriharrastusten parista.

He kansoittavat teatterit, taidenäyttelyt ja konserttisalit. He ostavat eniten museokortteja. Näitä naisia löytyy myös eniten taidepiireistä ja kansalaisopistojen harrastusryhmistä.

Miehiä toki runsaasti mukaan mahtuu. Heillä on omat klubinsa ja saunaseuransa. Miehillä on myös omat yhteiskunnalliset yhdistyksensä.

Mutta naiset johtavat lukemisessakin. Me naiset vedämme esimerkillämme nuoria ja lapsia kulttuurin ääreen.

Meidän pohjalaisten ei tarvitse kulttuuriasioissa yhtään luimistella. Meissä, jotka järjestämme ja osallistumme kulttuuritapahtumiin, virtaa ”sakia” veri, joka palaa kulttuurille.

Me järjestämme tangomarkkinoita, rockfestivaaleja, Ilmajoen oopperajuhlia, spelejä ja muita kylätapahtumia. Me saamme myös houkuteltua niihin väkeä muualtakin Suomesta. Meidän monien suonissa virtaa kansanmusiikkikin lakkapäissä.

Meillä on hienoja kuoroja ja pieniä konsertteja ja musiikkitapahtumia lähes jokaisessa kylässä. Karhu Basketin pelinavauksia puhallinsoittoineen pitäisin niitäkin kulttuuritapahtumina. Urheilukin on kulttuuria, joka liikuttaa meitä kaikkia tapahtumista toiseen.

Me pohjalaiset elämme kulttuurissa ja sen keskellä ja hengitämme sitä.

Pidetään nyt vain hyvää huolta lapsistamme ja nuorisostamme, heidän kasvatuksestaan ja koulunkäynnistään.

Tärkeää on, että meidän aikuisten asenteet kulttuuritapahtumiin vetävät lapsia ja nuoria runsaasti mukaan.

Mitä tarkoittaa elinikäinen oppiminen? Yksinkertaistettuna teemme sitä aivan ilmaiseksi. Läheltä katsottuna teemme pieniä kulttuuritekoja joka päivä.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

Meidän pohjalaisten ei tarvitse kulttuuriasioissa yhtään luimistella. Meissä, jotka järjestämme ja osallistumme kulttuuritapahtumiin, virtaa ”sakia” veri, joka palaa kulttuurille.

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset