Lukijoilta: Kristiinankaupunki on markkinoiden kaupunki

Jo vuonna 1783 järjestettiin ensimmäiset Mikkelinmarkkinat Kristiinankaupungin torilla. Kynttelinmarkkinat tulivat myöhemmin mukaan, mutta 160-vuotinen perinne loppui jokunen vuosi sitten, kun niiden tilalle tuli huhtikuussa pidettävät kevätmarkkinat.

Kesämarkkinat keksi poismennyt kotiseutuneuvos Lars Axén. Kaupungin pormestari Torsten R. Lundberg avasi ensimmäiset kesämarkkinat 50 vuotta sitten. Monet kulttuurihenkilöt sekä kaupunginjohtajat ovat vuosien varrella saaneet toimia virallisina markkina-avaajina. Allekirjoittanut avasi markkinat vuonna 1979, kaupunginhallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa.

Markkinat ovat tärkeä kohtaamispaikka muualle muuttaneille. Monet omista serkuistani, jotka ovat muuttaneet Ruotsiin, ovat uskollisia markkinoilla kävijöitä. Aktiivisina vuosinani en aina ehtinyt kesämarkkinoille ja sain vain kuvitella mielessäni grillimakkaran ja vohveleiden tuoksun, lapset ilmapalloineen, moninaiset myyntituotteet ja ”krääsän”.

Myyjien määrä on moninkertaistunut viidenkymmenen vuoden aikana. Nykyään myös erilaiset yhdistykset osallistuvat torikauppaan. Poliittisten puolueiden läsnäolo on lisääntynyt, varsinkin vaalien alla.

Enää kaupunki ei toimi markkinoiden käytännön järjestäjänä, vaan tilalle on tullut ammattitoimija, joka on helpottanut kokonaisjärjestelyjä.

Kristiinankaupungin asukasluku kasvaa kesäkuukausien aikana – ja suositut markkinat vetävät yhä vierailijoita kaupunkiin.

Hans Ingvesgård

kunnallisneuvos

Kristiinankaupunki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset