Lukijoilta: Kokoomus, katse korjattavaan kohteeseen

Vihreät lähtevät siitä, että demokraattisessa yhteiskunnassa lakeja tulee noudattaa. Puolueena emme suosittele rikkomaan lakia emmekä kehota sellaiseen.

Suomi taas on sitoutunut siihen kansainvälisen pakolaisoikeuden ehdottomaan periaatteeseen, että ketään ei saa lähettää hengenvaaraan. On kuitenkin perusteltuja syitä epäillä, että viime vuosien pakkopalautukset ovat toistuvasti rikkoneet tätä periaatetta. Lisäksi on ilmennyt muita ongelmia pakolaisten oikeudenmukaiseen kohteluun liittyen. Viimeksi uutisoitiin, ettei tieto kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen maastapoistamisesta aina tavoita yhdenvertaisuusvaltuutettua, vaikka laki tätä edellyttää.

Näistä syistä Vihreät vaativat, että Maahanmuuttoviraston toimien laillisuudesta aloitetaan selvitys. Turvapaikanhakijoiden asemaa koskevan riippumattoman selvityksen tekemistä on myös sisäministeri Mykkänen kommentoinut varovaisen positiivisesti, samoin keskustan Antti Kurvinen.

Lehtien mielipidepalstoilla osa kokoomuslaisista näyttää kuitenkin johdattavan keskustelua pois turvapaikkapolitiikkamme ongelmista. Ilkan mielipiteissä Sankelo puhuu Vihreiden some-laukasta ja Pohjanmaan kokoomusnuoret näkevät jo anarkiaa. Toivoisimme kokoomukselta vastaavaa huolta kasvavasta vihapuheesta tai vaikka äärioikeiston mielenosoituksista, kuin vihreiden kannanotoista väkivallattomaan kansalaistottelemattomuuteen viimesijaisena vaikuttamiskeinona.

Pohjanmaan kokoomusnuoret toistaa kirjoituksessaan Mykkäsen puhetta, jonka mukaan 80 prosenttia palautuksista viime vuoden puolella ei liittynyt turvapaikanhakuun vaan tehtyihin rikoksiin.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto piti Mykkäsen lausunnon prosenttilukua harhaanjohtavana, koska se kertoo vain montako ulkomaalaista Suomesta on palautettu.

Useimmiten poliisi vain valvoo, että palautettava menee lentokoneeseen, ja poliisi ei mene mukaan. Näitä palautuksia ei kanssamatkustaja huomaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston selvityksen mukaan saattaen pakkopalautetuista 85 prosenttia on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

Usein kyse on ahdistuneen, mahdollisesti itsetuhoisen ihmisen, vastentahtoisesta palautuksesta. Tästä johtuen Pennasen pelko siitä, että pakkopalautettavaa ollaan lähettämässä hengenvaaraan, on ollut todellinen. Stop Departations -järjestön tietojen mukaan kyseinen palautettava olisi palautettu vaaralliselle alueelle Irakiin.

Kaikki ihmisoikeuskysymykset ovat olennainen osa Suomen ulkopolitiikkaa. Ulkoministeri Timo Soini on kuitenkin poikennut toistuvasti aborttikannanotoillaan naisten oikeuksia ja seksuaali- ja lisääntymisterveyttä koskevasta Suomen ulkopolitiikan virallisesta linjasta.

Hallituksen linjan eroavuuden toteaminen suhteessa ulkoministerin kirjoituksiin aiheuttaa lähinnä hämmennystä. Kaipaammekin ihmisoikeuskeskustelua käyviltä hallituspuolueiden edustajilta yksiselitteistä irtisanoutumista Soinin aborttikannanotoista.

Ihmisoikeuskysymykset ovat juuri niitä Sankelon viittaamia todellisen hädän tilanteita, joissa poliittisten päättäjien olisi pystyttävä toimimaan yhtenäisesti hallituksen kannan mukaisesti.

Nyt olisi ulkoministeri Soinin osalta poliittisten johtopäätösten ja tekojen aika.

Tuomas Ojajärvi

puheenjohtaja

Tuula Närvä

varapuheenjohtaja

Suvi Syrjä

toiminnanjohtaja

Vaasan vaalipiirin Vihreät

Kommentoi