Lukijoilta: Kirkon tulevaisuusnäkymää

Suomessa suunnitellaan kirkkorakennuksille uutta käyttömallia. Aikomuksena on antaa kirkon tiloja erilaisiin kulttuuritapahtumiin, taidenäyttelyihin yms. Kyse ei olisi kuitenkaan rahastuksesta vaan tilaisuudet olisivat ilmaisia.

Onko nyt niin, että kirkkorakennuksemme ollaan muuttamassa hitaasti mutta varmasti markkinapaikoiksi aivan kuten Vapahtajamme aikoina 2 000 vuotta sitten?

Mielestäni tämän suuntainen toimintamalli ei millään tavalla liity kirkon perinteiseen sanan julistukseen. Toivoakseni olisi jokaisessa pitäjässä jatkossakin paikka, joka olisi pyhitetty vain ja ainoastaan siihen, mihin se on alun perin tarkoitettu.

Suurin osa suomalaisista arvostaa kirkkoa ja sen julistamaa evankeliumia. Kirkko on kulkenut ihmisen rinnalla kastetilaisuudesta alkaen ripillepääsyn kautta avioliiton solmimiseen päättyen viimeiselle matkalle siunaamiseen.

Jos kirkko ei enää ole sen alkuperäisen tarkoituksen mukainen, niin voidaanko kylääkään enää kutsua kirkonkyläksi. Kirkko olisi pikemminkin riisuttu arkirakennus, jolta puuttuu status ja asema.

Nyt päättäjiltä vaaditaan näkemystä, että suomalaiset saisivat pitää kaikella kunnialla oman pyhäkkönsä.

On vaarana että kirkon päätöksiin sekaantuu maailmallisuutta suosiva henki.

Antti Honkala

Honkajoki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset