Lukijoilta: Keskusta kriisissä

Entinen ministeri Heimo Linna kirjoitti Ilkkaan hyvän mielipidekirjoituksen (Ilkka 27.6.2019). Siinä hän maalasi isoja poliittisia tappioita kohdanneesta keskustapuolueesta uhkakuvia: ”Jos tällainen kehitys jatkuu niin keskustapuolue lakkaa olemasta tai hajoaa...”.

Lakeuden keskusalueen, Seinäjoen seudun, kunnissa on omia erityispiirteitä mutta seudun yhteinen piirre sisältyy termiin ”maaseutukulttuuri”. Seudun poliittisten valtapelien pyörittäjä on ollut tähän asti yksinapaisesti Suomen keskusta.

Santeri Alkion perustama puolue, Maalaisliitto, syntyi nationalismin kukoistuskautena. Kun Suomen valtio perustettiin 1917, täällä harjoitettiin pelkästään maa- ja metsätaloutta. Tuon jälkeen tapahtuneet rakennemuutokset ovat kuitenkin muuttaneet uudelleenorganisoitua Suomenniemeä suuresti. Keskusta on ollut siinä perässä kulkija.

Muutoksesta päällimmäisenä on ollut teollisen modernismin mukainen maatalouden koneellistuminen sekä teknologisen elämäntavan omaksuminen.

Ilmastonmuutos on johtamassa uusiin suuriin muutoksiin. Siinä kutistuu perinteinen ”maaseutukulttuuri” ja paisuvat kansainvälisen rahatalouden vaatimukset maa- ja metsätaloudelle.

SMP:n ja PS:n historia ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka ”alkuperäinen maalaisliittolainen itseellis-yrittäjähenkinen maatilakulttuuri” on murtunut. Nyt keskusta murenee entisestään.

Konservatiivista ja isäntä(mies)valtaista keskustapuoluetta on syytetty yhteiskunnan hyväosaisimpien suosimisesta. Puolueen nuorisotoimintakin vaikuttaa eniten ”maalaisliitto-kansallisen puoluevallan” ylläpitämiseltä.

Jukka Paaso

arkkitehti

Kauhava

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset