Lukijoilta: Kansanedustaja Strand populisti?

Ajoin työmatkalla Seinäjoelta Pietarsaareen ja Kokkolaan. Kuuntelin valtakunnalliselta radiokanavalta ohjelmaa. Tuli haastattelu, jossa kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Joakim Strand (r.) Vaasasta sortui aika häpeälliseen populismiin.

Itse poliittista historiaa ja taloustiedettäkin lukeneena ja erittäin tarkasti uutisia seuraavana ihmettelin, miten alas jotkut edustajat vajoavat kalastellessaan hyväuskoisten äänestäjiensä ääniä.

On ollut hauskaa seurata jo pidemmän aikaa kuinka Vaasan suunnalla jopa panikoidaan ja yritetään nostaa itseä ylös keinolla millä hyvänsä asiassa missä hyvänsä. Ehkä Seinäjoella päin oli samantyylistä joskus, mutta kun Seinäjoen kasvu kiihtyy, yritykset, yhteisöt ja ennen kaikkea suuri yleisö, perheet, opiskelijat, eläkeläiset, yksin elävät pitävät Seinäjoen ilmapiiristä ja Seinäjoen uudelleen rakentuvasta kaupunkimiljööstä, on Seinäjoella keskitytty vain hoitamaan palvelut ja infra kasvun tarpeita vastaavalle tasolle.

Ei ole jäänyt hirveästi aikaa eikä enää haluakaan sekaantua vaasalaisten höpinöihin ja ei ole muutenkaan tarvetta heittää kapuloita rannikkoihmisten rattaisiin.

Strand vahvasti puhui koko Seinäjoen ympäristön suulla, joka kuulosti vähintäänkin koomiselta ja ne puheet olisivat enemmänkin sopineet johonkin hauskaan kesäteatteriin.

”Kuulemma” koko Seinäjoen ympäristö on huolissaan siitä ja näin kuulemma tapahtuu, että Seinäjoki vie (tarkoitti varmaan että ryöstää) ihmiset ympäriltään ja kaikki muu kuihtuu, kun Seinäjoki kasvaa.

Olisi kiva nähdä oikein paperilla se strategia, joka Seinäjolla on nuijittu läpi, jossa Seinäjoki on aloittanut ”ihmisten ja yritysten” imuroinnin maakunnasta.

Tuli mieleen Strandin puheesta, että kun ei ole enää muuta keinoa narista ja valittaa, niin yritetään tehdä populistipolitiikkaa ja yritetään käännyttää maakunta Seinäjokea vastaan.

Jostakin paikoista vain tulee vetureita, maakuntakeskuksia, haluttiin sitä tai ei. On koko maakunnan etu, että keskeisellä paikalla on hyvät palvelut, palveluiden taso korkealla ja vielä hyvät kulkuyhteydet niin ulos kuin sisään.

Me tiedämme, että kauppala on muuttunut paljon 40–50 vuoden aikana. Ennen oli jokainen alueen kaupunki tavallaan oman alueensa/ympäristön keskus, mutta kuten näemme katukuvasta ja palveluiden määrästä, se yhtälö ei vain ole 2000-lukua ja varsinkaan tulevaisuutta. Jo 20 vuotta sitten oli Talouselämä-lehdessä artikkeli, jossa Seinäjoen palveluiden tasoa verrattiin n. 100 000 asukkaan kaupunkiin.

Sairaala-asia ei juurikaan muutu uuden soten myötä ja vaasalaiset eivät häviä mitään, mutta kun ei muuta keksitä, aletaan Etelä-Pohjanmaan maakuntaa manipuloida Seinäjokea vastaan.

Eikö nyt kannattaisi keskittyä manipuloimaan omaa Pohjanmaan aluetta Vaasan puolelle, ettei meidän tarvitse kovin kauaa ihmetellä, kuinka vaasalaisten ympäristö on huolissaan siitä, mitä kaikkea muutakin heiltä viette kuin pelkästään ruotsinkieliset palvelut mahdollisissa liittymisasioissa.

Vaasalaiset olivat aluksi todella onnellisia siitä kun Seinäjoen lentotoiminta loppui. Nyt kun junat pyyhkivät yli kahtasataa, ei tarvitse lentokoneella mennä Vaasasta Helsinkiin, eli he eivät aivan mahdottomasti tästä lentotoiminnan loppumisesta hyötyneetkään.

Itse matkustan jonkin verran mm. työni puolesta. Ajaminen Vaasaan, turvatarkastukset, odottelut, lento, Helsingin pään ihmettelyt ja kävelyt, taksilla tai paikallisjunalla keskustaan. Siinä on aikamoinen rupeama. Kun vaihtoehtona on se että kävelen rautatieasemalle, hyppään junaan, ostan kahvin ja telakoidun tekemään tietokoneella töitä. Kolmen tunnin päästä olen Helsingissä ja suoraan siellä missä pitää olla. Niin ja kotimatkalla syön junassa ja kävelen kotiin katsomaan iltauutisia.

Ei näin tehdä sen takia, että haluaisimme olla ilkeitä vaasalaisille, vaan sen takia, että yhteydet ovat niin nopeat ja hyvät, kun ollaan Suomen pääraiteen varrella.

Täytyy muuten ottaa ihan itsekin faktat selville, mistä Seinäjoen plus-voittoinen kasvu tulee, mutta tiedän, että hyvin laajalta alueelta. Nyt vielä kun saavat huippuhyvän yhteistyön Tampereen yliopiston kanssa, niin kyllä täällä on kaikkea ja hyvin.

Olen käynyt esittelemässä Seinäjoen kampusaluetta eli Framia tutuilleni, samoin sairaalanmäkeä, joka oli yksi suurimpia, jos ei suurin, rakennuskohde koko maassa joitakin vuosia sitten. On tullut vain ja ainoastaan ihailua ja positiivista feedbackiä kaikesta miten palvelut, opiskelujutut ja muut asiat on järjestetty.

Pyydänkin, että Joakim Strand käy tutustumassa sairaalanmäkeen ja vertailee uudestaan asioita, Frami, yritysalueiden satsaukset jne. Täällä riittäisi varmaan tutustumista pidemmäksikin aikaa!

Siksipä pyydän, että Strand ottaa kynän kauniiseen käteen ja tekee ranskalaisilla viivoilla listan oleellisista asioista ja unohtaa epäoleelliset asiat kuten sen, että Seinäjoki hyökkää maakuntaa vastaan vieden ihmisetkin ja tietenkin tuhkat pesästä…

Aulis Hämeenkorpi

Seinäjoki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset