Lukijoilta: Joukkopako eduskunnasta

Yllättävän suuri joukko poliitikkoja, konkareista lähtien ovat jättämässä paikkansa. Tuntuu, että asioista on yhdessä keskusteltu ja lähdöissä on joukkuepelaamisen henkeä. Voidaan jopa puhua joukkopaosta. Lähdöissä saattaa olla paljon muutakin kuin väsymys. Sote on ottanut tiukoille ja vienyt mehuja. Nuoret poliitikot ovat kovassa vauhdissa ja nosteessakin ja saavat runsaasti näkyvyyttä eduskunnassa ja mediassa. Koko hallitus on myös keski-iältään nuori.

Nuorempien eroavien poliitikkojen takana on monia syitä. Riitelynkin sanotaan lisääntyneen ja ihmisten mielipiteitä ymmärretään tahallaan väärin.

Vanhemmat konkarit ovat tehneet tasokkaan valtiomiesuran kuten Mauri Pekkarinen ja Seppo Kääriäinen. He ovat joutuneet sivukaistalle, vaikka olisivat voineet olla vielä ministereitäkin.

Pakko on pohtia Juha Sipilän luottomiesten listaa. Vanhat konkarit ovat voineet tuntea jääneensä vaikuttamisen ulkopuolelle, peräti ”filttiketjuun”.

Keskustassa joukkopako on suuri. Sosialidemokraateissa nuorisoketju Antti Lindtman – Krista Kiuru on ollut kovasti pinnalla. Krista Kiuru Sotessa ja Antti Lindtman Timo Soinin kimpussa.

SDP on muuten pystynyt antamaan ainakin ulospäin siistin vaikutelman, kuten pääministeripuolueeksi haluavien pitää näyttääkin.

Vasemmistoliiton Kari Uotila on voinut väsyä Li Anderssonin voimaan ja hänen voimansa on saattanut väsyttää muitakin kansanedustajia.

Kokoomuksen Pertti Salolaisen kohdalla pysähtyy miettimään. Salolainen on nuorekas ja sanavalmis poliitikko korkeasta iästään huolimatta. Löytyisikö hänen lähtönsä syyksi rooli Utvassa tai jokin muu ulkopoliittinen syy.

Vielä suuren joukkolähdön lisäksi ilmassa roikkuu sellaisiakin nimiä kuten Jutta Urpilainen ja Timo Soini.

Ajatuksena pohjalla on, että olisiko lähtijöillä peräti ”filttiketjun” tunnelmaa. Vaikka lähtijöiden ajatuksiin löytyy varmasti henkilökohtaisiakin syitä.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

Kommentoi


Luetuimmat pääkirjoitukset