Lukijoilta: Ilmastonmuutoksella pelottelu

Mitä isot edellä, sitä nuoret perässä. Tässä ajassa pitää kaiketi sanoa lapset, nuorten ilmaston puolesta -marssissa on ikärakenne sellainen.

Mielestäni ilmastoasian käsittelyssä on niin sanotusti mopo karannut käsistä. Sitä ei voi kieltää, etteikö asiaa pidä ottaa vakavasti. Mutta olemmeko me suurin alue maapallosta, että meidän pitäisi pelastaa se oletetulta tuholta.

Nyt, kun uutta hallitusta kasataan, kaikki osapuolet ovat samaa mieltä, että ilmastonmuutos on tosiasia. Mutta erilaiset aikataulut, menetelmät ja päästöarvot ovat pahasti hukassa. Vihreitten puolue on mielestäni utopistisilla vaateilla matkassa, samoin vasemmisto.

Mennään lasten ja nuorten rasitteisiin tässä asiassa. Mitä tapahtuu näiden lasten kehitykselle, kun heitä manipuloidaan edessä olevalla tuhon mahdollisuudella.

Heidän ajatusmaailmansa on muutenkin tätä uutta teknologiaa täynnä. Niin, että heidän mielenterveytensä on jo tutkimustenkin mukaan huolestuttavaa. Miten he pystyvät käsittelemään tätä asiaa?

Pelko, mikä tulee esiin esimerkiksi median käsitellessä voimakkaasti ilmastonmuutosta, ei ole joillekin aikuisellekaan helppoa.

Opettajien työtaakka tulee kasvamaan, samoin terveydenhoito joutuu kuormitukseen. Mielestäni näillä aloilla on vihreiden kannatus huomattavaa. Mitkä ovat opettajien realiteetit, kun käsittelevät ilmastoasiaa lapsille ja nuorille?

Toivotaan, ettei meidän tarvitse katsella näitä opiskelijoita ja muita ”pahvit kädessä”, kaduilla ja toreilla, hysteerisenä kauhun katse silmissä ja epärealistisin pyynnöin. Tällaisesta käyttäytymisestä voi tulla tapa, ja niin sanotut kansankiihkoilijat pääsevät kehittämään rauhattomuutta kaduille. Tiedotusvälineillä on vastuu siitä, missä muodossa tilanne tuodaan esiin.

PS. Tätä kirjoittaessani katselin välillä tv-ohjelmaa Eurovaalit 2019. Tuli ilmastonmuutos esille, silloin kaikki olivat samaa mieltä, mutta saman tien erimieltä. Puheet olivat samoja, joita on jauhettu jo pitkän aikaa. Kun porukka vauhkoontui, laitoin tv:n kiinni.

Matti Latva-Panula

Ilmajoki

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset