Lukijoilta: Ikäihmisten kokonaisvaltainen hoiva

Suupohjan ja Rannikkopohjanmaan kunnissa asuu Suomen kunnista eniten eläkeläisiä.

Kristiinankaupungissa toimivan Esperin ylläpitämän, hoivakoti Ulrikan, toiminnan välitön keskeyttäminen toistaiseksi käynnisti mediakuohun.

Asian myötä puutteellisia hoivakoteja löytyi muualtakin maastamme. On hyvä, että epäkohdat nousevat esiin ja asioihin saadaan parannusta.

Onko meillä homma hanskassa, pystymmekö vastaamaan kasvavaan haasteeseen?

Paraneeko tilanne yksityistämällä palveluita?

Hoitoalan henkilöstön työtaakkaa tulee keventää. Emme voi laskea kaikkea €/min. Henkilöstö sairastuu ja masentuu työtaakan alla. Juokset kieli vyön alla, etkä saa positiivista onnistumisen tunnetta työstäsi. Joudut hoitamaan työsi puolittain, kun aika ei riitä.

Pitkään jatkunut henkinen paine laukaisee sairauslomakierteen. Sairaus voi johtua myös ruumiillisesta rasituksesta, koska työ on fyysisesti raskasta. Silloin työssä vielä jaksavat joutuvat joustamaan ja tekemään ylimääräisiä vuoroja.

Meillä on jo nyt huutava työvoimapula alalla, pieni palkka, vuorotyö ja riittämättömyyden tunne, vaikka kaikkesi annat.

Tästä se oravanpyörä lähtee ja loppua ei näy.

Suuri osa työttömistä koulutetaan lähihoitajiksi katsomatta lainkaan, soveltuuko henkilö alalle. Aikoinaan sanottiin, että hoitoala on kutsumusammatti, näin ei ole enää.

Myös omaishoitajat tekevät raskasta pyyteetöntä työtä, saamatta siitä riittävää korvausta ja kiitosta. Tämähän on valtiolle kaikkein edullisinta hoitoa.

On kyse arvovalinnoista, haluammeko kohdella ikääntyvää väestöämme heidän ansaitsemallaan tavalla. Antaa kokonaisvaltaista hoivaa vielä kotona asuville, omaishoitoa saaville, kotihoitoa käyttäville sekä jo hoivakoteihin joutuneille.

Kyse on taas rahasta, miten tämä kaikki kustannetaan. Tiivistetään verotusta, tukitaan jokainen ”porsaan reikä” erilaisista veronkierron muodoista. Pidetään verotulot Suomessa ja järkeistetään verotusta siten, että ne maksavat, joilla siihen on varaa.

Kari Häggblom (sd.)

kansanedustajaehdokas

Kaskinen

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset